Odchov dvojzoborožce indického je světový úspěch. Ve zlínské zoo mají už druhé mládě

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – V Zoo Zlín se mohou chlubit odchovem světového významu. Narodilo se jim v pořadí již druhé mládě dvojzoborožce indického. Od roku 2018 je nejspíš i jedinou zoo na světě, které se to podařilo.

Dvojzoborožci indičtí se v zoo objevili už v roce 2010, na první mládě si tu však počkali dlouhých osm let. „Zoborožci jsou monogamní ptáci, své partnery si vybírají na celý život. Dát dohromady kompatibilní pár tak může být běh na dlouhou trať. Velmi často se totiž u nich vyskytuje vzájemná agresivita,“ vysvětlil zoolog Václav Štraub.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Mládě krmili loutkou, od rodičů ho oddělovalo pletivo

Stejně jako před dvěma lety i tentokrát zoo přistoupila k částečnému odchovu v lidské péči. Zhruba po 30 dnech přirozené inkubace pod samicí chovatelé vejce odebrali a umístili do líhně. Mládě se vylíhlo 19. března.

Tím nastalo velmi náročné období, snahou chovatelů totiž bylo zabránit nežádoucí fixaci na člověka.  „Mládě při vylíhnutí váží 50 gramů, je to malinkatý tvoreček, který vyžaduje spoustu péče. Musíme zajistit odpovídající teplotu v líhni, krmíme každé dvě hodiny. Zhruba po 20 dnech otevírá oči, to pak k němu přistupujeme pouze v převleku a krmíme pomocí loutky imitující hlavu dospělého ptáka,“ popsal Václav Štraub.

Následně se sameček přestěhoval do expozice rodičovského páru. Strávil zde tři měsíce, od dospělých jej však oddělovalo pletivo, aby nedošlo k případnému napadení mláděte.

V současné době ho návštěvníci uvidí ve venkovní expozici v blízkosti Zátoky rejnoků. Vnitřní část obývá samec odchovaný v roce 2018. „Dvouletý samec již zanedlouho zamíří do Zoo Singapur. Letošního samečka si chceme ponechat a po dohodě s koordinátorem pro něj v budoucnu najít partnerku,“ dodal Václav Štraub.

Foto: archiv Zoo Zlín

Populace dvojzoborožců se snižuje, přichází totiž o přirozené prostředí

Dvojzoborožec indický ve volné přírodě obývá pralesy v Indii, Sumatře, Indonésii a na Malajském poloostrově. Létá málo a těžkopádně, v korunách stromů nejčastěji přeskakuje z větve na větev.

Hnízdí v dutinách velkých stromů, kde samec svou partnerku doslova zazdí výkaly a blátem. Nechá přitom v přepážce jen malý otvor, kterým ji a později i mláďata krmí po celou dobu hnízdění. Jejich jídelníček nejčastěji tvoří ovoce, ve zlínské zoo si pochutnávají například na banánech, papáji, hroznech a broskvích, ze zeleniny si dávají okurky a rajčata.

Ve volné přírodě se početní stavy dvojzoborožců indických rok od roku snižují. Důvodem je především ztráta přirozeného prostředí a neutuchající lov. Na celém světě je chová 53 zoologických institucí, populace celkem čítá 193 jedinců.

Foto: archiv Zoo Zlín