Sedm výrobků z Vysočiny se uchází o udělení značky Regionální potravina

Potraviny z Vysočiny se uchází o značku Regionální potravina. Foto: SZIF

VYSOČINA – O značku Regionální potravina se letos po jedenácté ucházelo 22 výrobců z Vysočiny s 68 produkty. Nakonec komise doporučila ministrovi zemědělství sedm výrobků, které jsou nejblíže k udělení značky Regionální potravina. Zastoupené jsou ryby, medovina, kozí sýr nebo třeba zauzená žebírka.

Rok 2020 je poznamenán koronavirem. Odrazilo se to v počtu přihlášených výrobců i výrobků. Nejsilněji zastoupenou kategorií byla kategorie Ostatní a po ní následovala kategorie Alkoholických a nealkoholických nápojů,“ říká krajský koordinátor Karel Coufal a ředitel Okresní agrární komory Třebíč.

Soutěž Regionální potravina má podporovat malé a střední zemědělce a producenty potravin v jednotlivých krajích Česka. Oceněný výrobek získá na čtyři roky právo zdarma užívat značku Regionální potravina na obalu svého výrobku. Značku aktuálně v rámci celého Česka používá 409 produktů od 313 výrobců.

Nominované výrobky z Vysočiny

1. Masné výrobky tepelně opracované – Zauzená žebírka pečená na kmíně -Řeznictví Stejskal s.r.o.

3. Sýry, včetně tvarohu – Pomazánkový kozí sýr bílý – Biofarma DoRa s. r. o.

4. Mléčné výrobky ostatní – Jaroměřické Tradiční pomazánkové Lahůdkové – Jaroměřická mlékárna, a.s.

5. Pekařské výrobky, včetně těstovin – Sakrajda -Lucie Krejčová, Pikárec

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje – hrádecká MEDOVINA s chmelovou příchutí -Mgr. Krejčová Markéta, Roučkovice

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě – rajčata Oliver – Farma Kožichovice s. r. o.

9. Ostatní – Sumeček africký – filet s kůží – Zemědělské družstvo Hrotovice, družstvo