Jak uchovat houby na zimu. Houbové koření a další tipy, jak s houbami naložit a také čeho se vyvarovat

Ilustrační foto

Čerstvou smaženici jistě ocení snad každý. Jenže je to sezónní záležitost. Pokud si chcete pochutnat na houbách i v zimě, musíte je nějakým vhodným způsobem uchovat. Není snad člověka, který by někdy neusušil nějakou tu houbu, ale jak je sušit správně? A jak je to s jejich skladováním v ledničce nebo na mrazáku? A co třeba zkusit houbové koření?

Proč se houby nesmí zapařit

Téměř každý ví, že houby nepatří do igelitky, nesmí se totiž zapařit. Pokud se tak stane, v houbách se začnou množit nevhodné mikroorganismy, např. plísně, které produkují toxické látky jedovaté pro naše tělo. Z hub se můžete tedy přiotrávit podobně jako ze zkaženého masa. Většina houbařů nosí vzdušné proutěné košíky, nicméně pokud takový košík necháte delší dobu na sedadle nebo kufru rozpáleného auta, pak se k efektu zapařené igelitky dopracujete také. Houby tedy musíte uložit zejména tak, aby volně dýchaly.

Jak houby správně sušit

Před sušením nasbírané houby pouze očistěte nožíkem. Určitě je neoplachujte. Nasály by vlhkost, v které by se pak s velkou pravděpodobností zalíbilo plísním a navíc by se v nich pomnožily všelijaké „breberky“. Houby nakrájejte na plátky silné asi 4 mm. Pokud budou plátky silnější, budou se dlouho sušit. Příliš tenké plátky však také nejsou dobré, protože seschnou a zbudou z nich tenké, z podložky obtížně seškrabatelné, vrstvičky. Nakrájené houby skládejte pouze v jedné vrstvě tak, aby se nepřekrývaly. Na co je ale položit? Kdysi se běžně používaly staré noviny (nikoli časopisy na křídovém papíře), které dobře absorbovaly vlhkost. Akorát je bylo potřeba často měnit, aby houby byly neustále v suchém. (Tak se stalo, že jste na hřibu občas našli také nějaký ten kousek novinového článku.) Správně by však plátky hub měly být umístěny na prodyšné podložce, aby teplý vzduch mohl dobře proudit. Doporučuje se pletivo v rámu nebo klidně i stará záclona rovněž upnutá do rámu. Toto houbové aranžmá můžete umístit nad topení. (Má to ovšem smysl zejména, pokud topení topí, což přichází v úvahu spíše za chladných podzimních večerů než nyní za letních dnů.) Umístěte je v podstatě kdekoli, kde dobře proudí vzduch a kde není zima a vlhko. Takže klidně ven, na půdu či do pokoje. Neměly by se však dávat na přímé slunce, aby se nezapařily. Pokud je sušíte venku, nezapomeňte je přesunout na noc dovnitř.

Jak sušením hub zabavit i děti

Děti se většinou rády účastní sbírání hub, zatímco jejich čištění je už zpravidla nezajímá. Houby se ovšem dají docela dobře sušit tak, že jejich plátky navlékneme na pevnou, např. režnou nit, jako korálky. A to je přesně činnost, která může zaujmout děti. Houby pak pověste na suché místo do průvanu.

Houby v ledničce a na mrazáku

Pokud houby potřebujete uchovat čerstvé do druhého dne, můžete je dát do ledničky, ale pozor, ani zde se nesmí zapařit, tudíž je uložte volně, nejlépe v jedné vrstvě, a předem neomývejte. Můžete je také zamrazit, avšak jen ty tepelně opracované. Nebezpečné toxiny u čerstvých hub se totiž přestanou tvořit až při cca minus dvaceti stupních, tedy ne ihned po vložení do mrazničky, což je hlavní problém. Právě proto se doporučuje houby nejdříve podusit.

Jak na houbové koření

A co s usušenými houbami? Možností je spousta. Nabízíme vám jednu méně tradiční možnost. Udělejte si vlastní houbové koření. Dobře usušené houby rozemelte na jemnější prášek v elektrickém sekáčku, resp. drtiči, potravin a nasypte do skleničky s víčkem na závit. A je hotovo! Houbový prášek můžete použít do houbové polévky nebo pod maso. Dodá jim výbornou chuť.

Houby vařte raději déle

Obecně odborníci radí povařit houby déle, alespoň dvacet minut. U některých hub, např. kováře či koloděje, právě nedostatečná tepelná úprava může způsobit závažné zdravotní problémy.

Pozor na to, kde houby sbíráte

Houby mají tendenci absorbovat těžké kovy, tudíž je zcela nevhodné sbírat je na místech s radioaktivním spadem či na skládkách (i když právě tam se jim mnohdy docela daří), v okolí chemiček, rušných cest atd.