V zoo uvítali na světě mláďata vydry obrovské, chovají je tu jako jediní v republice

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Za zdmi uzavřené zlínské zoo slaví další letošní úspěch. Podařilo se jim tu totiž odchovat tři mláďata vydry obrovské. Odchov je kvůli vysoké úmrtnosti mláďat nesmírně složitý, za uplynulého půl roku povedlo odchovat jen  16 mláďat ve 22 evropských zahradách.

Trojice malých vyder se narodila na konci října sedmileté samici jménem Mora a desetiletému samci Daggetovi. Oba rodiče se o potomky svědomitě starají, vydry se totiž rodí zcela slepé a bezbranné a oči otevírají až kolem 45 dní věku. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí přistupují pouze při krmení, aby vydří rodinku co nejméně rušili. Podle jejich pozorování jsou mláďata vitální, ve skvělé kondici a viditelně přibírají,“ potvrdil ředitel zoo Roman Horský.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Zlínská zoo chová vydry velké jako jediná v republice. Domov tu našly v roce 2012, kdy se otevřela nově upravená expozice v tropické hale s venkovní nádrží. „Tenkrát jsme z německé Zoo Hagenbeck získali dva samce, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od Evropského záchranného programu pro vydry dostali důvěru a získali tato výjimečná zvířata. Trvalo však dalších 7 let, než v listopadu 2019 přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora,“ vylíčil Roma Horský.

Vydří pár se poprvé setkal letos v lednu. Společně obýval expozici v tropické hale Yucatan, nyní je celá rodinka v expozici v chovatelském zázemí.

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky 6 až 8 jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kg, dorůstají délky od 100 do 130 cm. Jsou to poměrně dlouhověká zvířata, mohou se dožít až 26 let. Přes zdánlivě neohrabaný vzhled zdatně běhají i na velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem 5 000 jedinců.

Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín