VIDEO: Nebezpečný vánoční dárek před Hradem! Poznáte pachatele s oranžovým kufrem?

PRAHA – Přímo na Štědrý den neznámý pachatel umístil k první bráně Pražského hradu oranžový kufr. Oznámil hradní stráži, že je to výbušnina a rychle odešel. Nastaly velké policejní manévry. Pachatele se zatím nepodařilo dopadnout.

Od Štědrého dne pracují kriminalisté prvního policejního obvodu na objasnění případu, který se stal nedlouho před osmnáctou hodinou u Pražského hradu,“ uvedl dnes policejní mluvčí Jan Rybanský. K Bráně gigantů dorazil dosud neznámý muž a umístil sem plastový kufr na kolečkách, oranžové barvy. Člen Hradní stráže, který stál opodál, se od tohoto muže dozvěděl, že se v kufru skrývá bomba. Po tomto sdělení muž okamžitě z místa zmizel.

Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast mimořádného významu a navíc nelze brát tato oznámení na lehkou váhu, okamžitě se rozjely velké manévry. „Na místo byl okamžitě vyslán pyrotechnik a nejbližší policejní hlídky společně se členy pořádkové jednotky,“ doplnil mluvčí. Následně byl vytyčen bezpečný prostor, aby měl pyrotechnik možnost pracovat a nebyly ohrožené žádné osoby v okolí. Profesionál zjistil, že se nejedná o výbušné zařízení a poplach byl odvolán.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Případ si převzali kriminalisté. Během vyšetřování byly zajištěny kamerové záznamy, na kterých je zachycen pohyb osoby s oranžovým kufrem. Přestože se nejedná o stoprocentní záběry, mohl by někdo podezřelého poznat. „Pokud osobu poznáváte nebo máte k případu informace, kontaktujte prosím linku 158,“ apeluje mluvčí. Vzhledem k tomu, že se případ odehrál v době vyhlášeného nouzového stavu, hrozí pachateli, který naplnil skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy, trest odnětí svobody až na osm let. Video naleznete na tomto odkazu.