VIDEO: Kreslení na nelegální plochu je trestný čin! Kde jsou ty legální?

PRAHA – Dvě osoby malovaly na zeď bývalého skateparku. Když tam operátor kamerového systému poslal hlídku strážníků, vymlouvali se malíři, že netušili, že se to nesmí. Kde lze nalézt seznam legálních ploch pro streetart?

Strážník operátor si při kamerovém monitoringu všiml dvou osob v černém malujících na zeď bývalého skateparku,“ informovala mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová. Operátor tedy na místo vyslal hlídku pražských strážníků a ti zde našli dvojici, ve stále v pilné práci se štětci a barvami. Další spreje pak měli umělci v batohu.

Oba shodně uvedli, že netušili, že se jedná o nelegální plochu,“ doplnila mluvčí. Případy sprejerství vždy spadají do kategorie trestného činu a tak strážníci přivolali na místo hlídku Policie ČR, která si umělce převzala. To, že je nějaká plocha pokrytá graffiti, ještě není známka toho, že se jedná o legální plochu, na kterou se může streetový umělec zvěčnit.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Strážníci doporučují, aby se umělci informovali na webových stránkách jednotlivých městských částí, kde naleznou informace o legálních plochách. Tam mohou nechat propuknout svůj talent. V loňském roce dopadli strážníci 44 osob, které poškozovaly cizí věc. Tam spadá i sprejerství. Z toho bylo sedm cizinců, čtyři osoby mladší patnácti let a osm mladistvých.