Jaké výhody má investování do akcií? Naučit se to můžete i vy

Investování do akcií má řadu výhod. Proč se vyplatí a jakým způsobem může na trh proniknout začínající investor?

Proč investovat do akcií

Investování do akcií především dává investorům možnost vybudovat si široké portfolio. Zároveň tak lze dle konkrétních zvolených titulů i navrhnout optimální investiční strategii.

Zaměřit se může například na společnosti, které vyplácejí dividendy, tedy pravidelný výnos. Investování do akcií umožňuje získat podíl na řadě významných společností v tuzemsku i v zahraničí. Optimální lhůta pro investování do akcií je v řádu let.

V principu je nákup titulů velmi jednoduchý, díky možnosti realizovat obchody přes internet lze nakupovat prakticky nepřetržitě. Ceny akcií se neustále vyvíjejí, proto má investor denně řadu příležitostí. Podobně prodej akcií je snadný, což vyniká zejména při srovnání s dluhopisy.

Tituly navíc mohou nabídnout vysokou likviditu. Akcie se také považuje za historicky nejvýnosnější aktivum, které nabízí zajištění prostředků proti inflaci. Například současné spořící účty nabízejí úroky zhruba kolem 1 %, výše inflace však podle odhadů analytiků bude v roce 2021 pohybovat pod 2,5 %.

Jak investovat do akcií

Za poslední stěžejní výhodu investování do akcií lze považovat také množství dostupných informací a účinných nástrojů, které investování více přibližují i běžné veřejnosti. V současnosti již existují i automatizované investiční platformy.

Jednou z nich je systém Portu. Jedná se o finanční portál, který zároveň zájemcům pomůže na míru sestavit investiční portfolio. Kořeny má tento projekt v tuzemsku, kde vznikl pod hlavičkou společnosti WOOD & Company Financial Services, a.s., jež dlouhodobě úspěšně působí na pražské burze.

Obdobně se na investování do akcií, ale také do dluhopisů zaměřuje Fondee. Český projekt je určen všem zájemcům o investování, kteří si přejí zhodnotit své prostředky. Zájemce vybírá pouze z modelových portfolií, jedná se tak o systém vhodný především pro začátečníky.