Pozor tramvaj! Už máte novou aplikaci? Může vám zachránit život

PRAHA – Na třech páteřních linkách testuje Dopravní podnik v Praze novou bezpečnostní aplikaci. Včas nepozorné účastníky provozu upozorní na blížící se tramvaj a může tak zabránit střetu.

Ve chvíli, kdy se uživatel na ulici či v autě dostatečně nevěnuje dopravní situaci, ale svému mobilnímu telefonu, a blíží se tramvaj vybavená vysílacím zařízením, aplikace Pozor tramvaj! důrazně upozorní na nebezpečí střetu,“ uvedl Lukáš Rajsner, ředitel společnosti Safe Public Transport. Mobilní zařízení začne typicky zvonit, jako přijíždějící tramvaj, na displeji bude blikat výstraha doplněná vibracemi přístroje.

Varování se automaticky spustí zhruba ve vzdálenosti 100 až 120 metrů od blížící se tramvaje. V tuto chvíli je nasazeno do pilotního provozu celkem 97 tramvají na páteřních linkách 9, 11 a 22. Aplikaci je možné si zdarma stáhnout na APP Store nebo Google Play a zapojit se tak do testování. Zpětnou vazbu od veřejnosti pak odborníci čekají na stránkách pozortramvaj.cz.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

V další fázi projektu se bude rozeznávat aktivita uživatele, tedy zda jde, běží či používá nějaký dopravní prostředek. A v plánu je také přechodový hlásič, který bude na rušných křižovatkách upozorňovat na blížící se tramvaj. Jednou z nejčastějších příčin střetu automobilů s tramvají je nedání přednosti projíždějící tramvaji při odbočování vlevo přes kolejový svršek. Proto aplikace rovněž myslí na motoristy, ovšem musí mít zapnutou navigaci. „Pokud by se díky aplikaci podařilo zachránit lidské životy či zabránit zbytečnému zranění, budeme to považovat za úspěch,“ doplnil Milan Slunečko, vedoucí jednotky Správa vozidel tramvaje Dopravního podniku hlavního města Prahy.