Výuka cizích jazyků: prezenční forma versus online výuka

Co by mnohé z nás dříve nenapadlo, se nyní stalo skutečností. Studenti přešli celoplošně na online výuku, která má mnoho výhod, ale i nevýhod. Připravili jsme pro vás malé shrnutí a porovnání dvou forem výuky cizích jazyků.
Technické zázemí versus reálná třída

Pro kvalitní provedení online výuky je potřeba zajistit dostatečně kvalitní technické zázemí na obou stranách. V případě, že se chceme zapsat například na online kurzy angličtiny, měli bychom si nejprve ověřit, zda máme notebook či stolní počítač, kvalitní připojení k internetu a sluchátka s mikrofonem. Pro efektivní výuku cizího jazyka je totiž nutné, abychom učitele zřetelně slyšeli a také abychom byli schopni vidět jeho artikulaci. Všechny tyto věci při „reálné“ hodině řešit nemusíme, protože probíhají automaticky.

Komfort

Oproti klasické výuce, kdy se všichni musí sejít na jednom místě v určitý čas, má online výuka navrch. Pokud totiž máme technické zázemí, je jedno, zda jsme na druhé straně světa nebo v pohodlí našeho obývacího pokoje. A právě fakt, že se můžeme nacházet kdekoli, má obrovskou výhodu. V prostředí, které nám je důvěrně známé, se totiž cítíme pohodlně a sebevědomě. Proto i naše výsledky během online hodiny mohou být lepší.

Sociální kontakt

Čeho u online hodin nelze docílit, to je sociální kontakt. Ať už se jedná o jakkoliv pokročilou technologii, ani to největší rozlišení obrazu nenahradí lidský kontakt a interakce se spolužáky, ke kterým na prezenčních hodinách dochází.
Víme, že každému vyhovuje jiná metoda a jiný přístup. Někdo je zapřisáhlý zastánce klasické výuky z očí do očí a naopak, někdo je fanoušek online výuky, které se může účastnit z pohodlí svého gauče. Obě metody jsou velmi kvalitní a její výsledky záleží také na nás, na naší pozornosti a formě zapojení se do výuky.

Zdroj obrázku: {Halfpoint} / Shutterstock.com