Zlínské mládě želvy mohutné je světový unikát loňského roku

Při vylíhnutí želva měří pouhých 6 centimetrů. Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Tříleté čekání se vyplatilo. Ve zlínské zoo přišlo loni v lednu na svět první mládě asijské želvy mohutné poddruhu phayrei, které po roce připravilo chovatelům nesmírné překvapení. Želvu se totiž v roce 2020 nepodařilo odchovat žádné jiné zoo na světě.

Pár mohutných želv se v Zoo Zlín zabydlel v roce 2017 vedle Zátoky rejnoků. První snůška 30 vajec se objevila už na konci toho roku, ani jedno z vajec však nebylo oplozeno. Stejné zklamání přišlo o i rok později, úspěch se dostavil až v listopadu 2019. „Při kontrole jsme zjistili, že konečně máme v inkubátoru jedno oplozené vejce. Vejce podobná menšímu kulatému míčku totiž vždy z expozice odebíráme a umístíme je do líhně. Jsou zde optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicí,“ vysvětlil zoolog Václav Štraub.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Mládě přišlo na svět 20. ledna 2020 a vážilo 45 gramů. Po vylíhnutí ho chovatelé umístili do terária, kde má teplotu kolem 30 stupňů a vysokou vlhkost vzduchu. „Mládě, u kterého ještě neznáme pohlaví, je vitální a velmi dobře prospívá. Nyní již váží 650 gramů, do expozice jej však dát nemůžeme. Želvy mohutné jsou opravdu mohutné, naše samice má 30 kilogramů,“ sdělil Václav Štraub.

Roční želva podle chovatelů zdárně prospívá. Foto: archiv Zoo Zlín

Největší suchozemská želva na světě je ve volné přírodě velmi ohrožena

Želvy mohutné pochází z deštných pralesů jihovýchodní Asie, poddruh phayrei bychom nalezli v oblasti od Thajska po severovýchodní část Indie. Jedná se o největší suchozemskou želvu na světě. V dospělosti váží 20 až 30 kilogramů, samci měří kolem 40 centimetrů, samice pak až 60 centimetrů.

Samička obvykle snáší 30 až 50 vajec. Mláďata se líhnou po 90 až 120 dnech a měří pouhých 6 centimetrů. Dospívají v osmém až desátém roce života. Jde o dlouhověká zvířata, která se dožívají až 50 let. Živí se hlavně rostlinnou potravou, ve zlínské zoo mají na jídelníčku hlávkový salát, strouhanou mrkev, rajčata a dostávají i speciální vitamínové granule.

V současnosti jsou želvy mohutné ve volné přírodě velmi ohroženy. Hlavním důvodem je nelegální sběr pro medicínské účely a úbytek a přeměna jejich životního prostředí.

V dospělosti může mít želva mohutná i 30 kilogramů. Foto: archiv Zoo Zlín