Pražská záchranka přešla do distributivního režimu. Co to znamená pro pacienty?

PRAHA – Posádky Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy přešly do distributivního režimu v rámci předávání pacientů do pražských nemocnic. Opatření má za cíl rovnoměrnější transporty pacientů a také rychlejší příjem do zdravotnických zařízení.

Distributivní režim znamená především rovnoměrnější systém transportu pacientů do nemocnic, kdy posádky směřují do zdravotnických zařízení, která by měla mít podle Národního dispečinku lůžkové péče aktuálně volné kapacity. „V poslední době jsme počtem výjezdů překročili horní hranici našeho dlouhodobého průměru. Zvyšuje se tak i zatížení nemocnic. Tímto opatřením se uleví některým zahlceným příjmům ve zdravotnických zařízeních,“ uvedl Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Situaci denně bedlivě monitorujeme. Na městské datové platformě Golemio jsou veřejně k dispozici pravidelně aktualizovaná data o počtech nakažených a obsazenosti lůžek v nemocnicích,“ dodal primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. „Díky distributivnímu režimu bude v nemocnicích i nadále zajištěna jak nezměněná kvalita, tak i rozsah zdravotní péče. Všichni nemocní, kteří budou potřebovat hospitalizaci, budou hospitalizováni. Lůžková kapacita je dostačující a zatím jsme se nedostali na míru hospitalizace, jaká byla v loňském listopadu,“ uvedla Milena Johnová, radní hlavního města Prahy pro oblast zdravotnictví a sociální politiku.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.