VIDEO: V olomoucké zoo se narodilo velbloudí miminko

OLOMOUC – Narození velbloudího mláděte chovatelé v olomoucké zoo již očekávali každým dnem i hodinou. Velbloudí miminko nakonec přišlo na svět do mrazivého rána 15. února. Velbloudi se v olomoucké zoo chovají téměř od prvopočátku zahrady, a to od roku 1958. Poslední mládě se tu narodilo loni.

„Dnes již víme, že se jedná o samičku. Dostala jméno Malori. Její porodní váha činila celých 41 kg. Matka rodila podruhé, tudíž je spolupráce příkladná, o mládě se stará náležitě. Otec Lorenzo se ještě nestačil vzpamatovat z otcovství Elliota a má tady závazek další,“ dodává s úsměvem zooložka Libuše Veselá. Nynější skupinu velbloudů v olomoucké zoo na Svatém Kopečku teď tvoří: samec Lorenzo (Ostrava), nejstarší samice Eliška (Olomouc), Terezka (Liberec), Marysza (Opole), Masafi (Olomouc), Elliot (Olomouc) a Malori (Olomouc).

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line .

Velbloudi jsou domácí býložravá zvířata domestikovaná asi před 4,5 tisíci let, na světě jich je asi 1,5 milionu jedinců. Divoce žije jen v Gobi a severozápadní Číně v počtu necelých 1 000 jedinců a je kriticky ohrožený. Velbloudi se pouštním podmínkám umí neskonale dobře přizpůsobit. Jejich srst, která slouží jako velmi dobrý tepelný izolant, je doslova mistrovským dílem přírody a dokáže je chránit před mrazy až – 40 stupňů. Úzké štěrbiny nozder se při písečné bouři semknou a brání pronikání jemných pískových částeček. Uši chrání husté chomáče srsti a oči dlouhé dvojité řasy. V případě nutnosti zakryje velbloud oční bulvu průhledným víčkem a začne slzet, aby vyplavil případná zrnka písku. Díky upravenému metabolismu vydrží velbloud bez vody více než 2 týdny.  Jakmile dorazí do oázy, může během patnácti minut vypít i 150 litrů vody. Velbloudi mají dobře vyvinutý čich a dokážou ucítit vodu na vzdálenost 17 kilometrů.

Zajímavosti

Trus velblouda je dokonale zbaven vody, takže je možné ho ihned použít k rozdělání ohně. Pociťuje-li velbloud ohrožení, či se potřebuje bránit, používá 3 zbraně. Kouše, kope a plive. Agresivní bývají převážně samci v říji. Hrb velblouda neobsahuje vodu, jak se někteří lidé mylně domnívají, ale tuk. Jeho zásoba může dosahovat až 40 kilogramů. Velbloud v horku neotevírá tlamu jako jiná zvířata. Zatímco pes při velkém vedru otevře tlamu, vysune jazyk a zrychleně dýchá někdy až 300krát za minutu, velbloud má tlamu zavřenou a nadýchne se jen asi 16krát.