OBRAZEM: Nově objevené historické ochozy uvnitř Červeného kostela v Olomouci se dočkají opravy

OLOMOUC – V průběhu rekonstrukce Červeného kostela v Olomouci byly odhaleny zachovalé boční chory. Olomoucký kraj po dohodě s Národním památkovým ústavem tyto chóry zrestauruje. Budova si tak zachová svou historickou hodnotu a zároveň se rozrostou možnosti budoucího využití.

Červený kostel dlouho sloužil jako skladiště knih a teprve po vyklizení celého prostoru byly odhaleny zachovalé boční chóry, které nebyly součástí původní projektové dokumentace z roku 1903Kraj tento objekt aktuálně přestavuje, aby v něm v budoucnu mohly probíhat kulturně – společenské akce pod hlavičkou Vědecké knihovny a Olomouckého kraje. Zatímco původně měla kapacita kostela činit 271 osob, díky zachování chórů se zvýší na zhruba tři sta padesát lidí. „Tím, že dojde k restaurování bočních chórů, si budova zachová svou historickou hodnotu a zároveň se i rozrostou možnosti budoucího funkčního využití například pro pořádání výstav a dalších kulturních či společenských akcí,“ zdůraznil Jan Žůrek, krajský radní pro oblast kultury.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line .

Restaurování bočních chórů si vyžádá navýšení investice o zhruba 2,1 miliónu korun. Celkové náklady na realizaci stavby byly původně vypočítány na téměř 141 miliónů a smlouva se stavební firmou byla podepsána v září 2020. Rekonstrukce Červeného kostela má být hotová do října 2022, přičemž budoucí provoz bude zajišťovat Vědecká knihovna v Olomouci. „Olomoucký kraj se nyní velmi aktivně zabývá získáním externího zdroje financování rekonstrukce Červeného kostela prostřednictvím dotací z Evropské unie,“ doplnil Radim Sršeň, radní a garant dotací Olomouckého kraje. Součástí rekonstrukce objektu Červeného kostela je i stavba nového objektu foyer, který bude s kostelem propojen a bude sloužit jako nástupní prostor do hlavního sálu. Z foyer bude vstup také do stávající budovy ředitelství Vědecké knihovny. V okolí stavby vznikne komorní prostor, který bude z velké části volně přístupný – a to nejen návštěvníkům knihovny.