Částečně potopený hausbót. Hrozila kontaminace Vltavy olejem

PRAHA – Ve Smíchovském přístavu objevili strážníci z Poříčního útvaru částečně potopený ukotvený hausbót. Zjistili majitele a začali se záchranou, protože uvnitř se nacházely nebezpečné věci, které mohly kontaminovat řeku Vltavu.

Při příjezdu k pontonu ve Smíchovském přístavu upoutal včera ráno pozornost strážníků z Poříčního útvaru částečně potopený ukotvený hausbót na protilehlé straně řeky,“ informovala dnes mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Hlídka se okamžitě vydala k hausbótu, protože byla obava, že se uvnitř může někdo nacházet a je v ohrožení života.

Strážníci v potápěčském vybavení slezli do vody a pootevřenými garážovými vraty vpluli do útrob plovoucího stavení. Žádná osoba zde naštěstí nalezena nebyla. Ovšem strážníci zde objevili kanystry a láhve s olejem, který hrozil kontaminací vody ve Vltavě. „Strážníci požádali státní policii o zjištění majitele hausbótu a událost nahlásili na správu přístavu,“ doplnila mluvčí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Po určité chvíli se k hausbótu dostavil i majitel. Ten strážníkům potvrdil, že o nehodě ví a řeší vyzvednutí konstrukce. Na žádost majitele provedli strážníci vyzvednutí závěsného lodního motoru, dvou kol a dalšího materiálu na pevninu ze zatopené části hausbótu. Nakonec ještě uvázali lano za rohy konstrukce, aby bylo možné pozdější vyzvednutí pomocí jeřábu.

Zdroj: MP Praha