Hodina Země se blíží. Které pražské památky v sobotu zhasnou?

PRAHA – Celosvětová iniciativa Hodina Země upozorňuje na nutnost ochrany klimatu. Připojí se k ní symbolicky i hlavní město Praha a to zítra, o půl deváté hodině večerní, kdy zhasnou významné pražské dominanty a památky. Celkem jich bude padesát.

Smyslem Hodiny Země je upozornit na nebezpečí, která jsou spojena s lidskou činností, a v jejichž důsledku dochází k nevratnému zhoršení klimatu. „V současné době dokončujeme Klimatický plán hlavního města Prahy, obsahující více než šedesát konkrétních opatření, která nám do roku 2030 pomohou snížit uhlíkovou stopu města o 45 % ve srovnání s rokem 2010. Mezi hlavní opatření patří rozvoj obnovitelných zdrojů energie, přechod na nízkoemisní dopravu, včetně rozvoje elektromobility,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

V rámci Hodiny Země se do tmy ponoří na padesát památek po celé Praze. Tato hodinová odstávka veřejného osvětlení ušetří dle společnosti Technologie hlavního města Prahy až 15000 kWh, což představuje o 6,5 tun emisí oxidu uhličitého méně. V loňském roce se postupně zhasínalo deset památek podle století jejich vzniku. Letos jich bude hned padesát a ponoří se do tmy najednou, s úderem půl deváté hodiny večerní. Celkem se akce týká devatenácti set speciálních svítidel, která pražské památky nasvěcují.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Hodina Země se uskutečňuje od roku 2007, kdy byla symbolicky zhasnuta budova opery v australském Sydney. Od roku 2010 se k iniciativě připojila i Česká republika. Zítra zhasne budova Národního divadla, dále Žofín, Mánes, Malostranská mostecká věž, památník na Vítkově, Národní památka Vyšehrad, Černínský palác, Rudolfinum, pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí, Staroměstská radnice, Karlův most, Petřínská rozhledna, Stavovské divadlo, Čechův most, Obecní dům, Prašná brána, socha Franze Kafky, socha TGM, Státní opera, Sovovy mlýny, Libeňský zámeček, Památník obětem komunismu, zřícenina Baba a desítky kostelů, chrámy a kaple. Další informace jsou uvedeny na českých stránkách Hodiny Země.