VIDEO: Dvakrát lapli ujíždějícího motorkáře. Vždy na kradeném stroji

PRAHA – Stejné hlídce policistů ujížděl ten samý řidič ve dvou různých dnech na dvou různých strojích. Oba byly kradené. Řidič toho má na svědomí mnohem více.

První případ se odehrál v pondělí patnáctého března. „Policisté z pohotovostní motorizované jednotky si všimli v Podchýšské ulici v Praze 4 řidič skútru, kterého se rozhodli zastavit a zkontrolovat,“ informovala dnes policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Ve chvíli, kdy policisté rozsvítili majáky a nápis STOP, mělo to na řidiče skútru zcela opačný účinek. Začala zběsilá honička.

Policisté informovali další hlídky v terénu o nebezpečně jedoucím skútru, který ohrožoval ostatní účastníky provozu. Řidič se snažil ujet policistům lesní cestou k Modřanské rokli, kde však nezvládl řízení a narazil do stromu. Následně se pokusil z místa utéct, ale policisté ho dostihli. Za použití donucovacích prostředků jej zpacifikovali.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Nastala lustrace, která odhalila, že má řidič zákaz řízení až do roku 2026. Před několika měsíci se vrátil z výkonu trestu za rozsáhlou majetkovou trestnou činnost. Vzhledem k tomu, že měl řidič značně rozšířené zorničky, rozhodli se policisté u něho provést zkoušku na drogy, řidič ji ale odmítl. „Skútr, na kterém čtyřiatřicetiletý řidič policistům ujížděl, měl na sobě registrační značku, která byla vyrobena ze dvou jiných registračních značek,“ doplnila mluvčí. Výrobní číslo stroje bylo úmyslně poškozeno a tak si policisté na místo vyžádali kolegy, kteří se zabývají automobilovou kriminalitou. Ti zjistili, že se jedná o kradený skútr. Řidič policistům oznámil, že o tom nic neví, protože mu stroj půjčil kamarád.

Recidivista byl převezen na policejní služebnu. Byl podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě odsouzení mu tak hrozí další dva roky ve vězení. Z tohoto incidentu se však nepoučil a v dalším týdnu se situace opakovala. „Stejná hlídka policistů si v úterý třiadvacátého března večer všimla v Hrazanské ulici v Praze 4 červeného motocyklu, který měl na sobě registrační značku z jiného stroje,“ uvedla druhou část případu mluvčí.

Situace se opakovala, po rozsvícení majáků řidič přidal plyn a ujížděl před policisty. Řidič nerespektoval dopravní značení, kruhový objezd projel v protisměru a vysokou rychlostí ujížděl i v obytné zóně. Pronásledování skončilo až v obci Točná, kde řidič nezvládl řízení, uklouzl na štěrku a havaroval. Opět se snažil utéct, ale hlídka ho dostihla a potvrdila, že se jedná o stejného muže, kterého kontrolovala před týdnem. Test na drogy muž opět odmítl. Lustrace prokázala, že byla motorka odcizena téhož dne na Praze 4.

Muž byl opět převezen na policejní stanici, kde si vyslechl podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Případem se nyní zabývají nejen policisté z místního oddělení Modřany a dopravní služby, ale také kriminalisté šetřící krádeže na území Prahy 4. Muž opět tvrdil, že mu motocykl půjčil kamarád a o tom, že je kradený, nic nevěděl. Je možné, že se trestní stíhání rozšíří i o další trestné činy. Video z honiček naleznete na tomto odkazu.