Nejúčinnější lék na nervy? No přece práce na zahradě!

Práce na zahradě jsou pro mnohé balzámem na duši. Foto: Shutterstock

Po zimní pauze, obzvlášť té letošní strávené mezi čtyřmi stěnami, se každý zahrádkář těší, až konečně vyrazí pracovat na čerstvý vzduch. Právě na jaře totiž zahrada potřebuje nejvíc naší péče. A kdo nemá zahradu, na balkóně nebo v okenním truhlíku vypěstuje kytky i bylinky jako profesionál.

Jaro na zahradě začíná, jakmile se denní teploty udrží dlouhodobě nad deset stupňů. Řez stromů už máme za sebou a s prvními hřejivými paprsky se ze země začínají prodírat cibulky petrklíčů, tulipánů i výhony pivoněk a dalších trvalek. Dobré je proto začít pěkně od základů a nejdříve vyčistit trávník – pokud v něm během zimy řádil krtek, hromádky rozhrabejte a hlínu použijte do záhonu či do truhlíku na bylinky. Poprvé projet trávu sekačkou se doporučuje, až rozkvete zlatice (lidově zlatý déšť).

Bylinkové záhony a okrasné keře potřebují podobnou péči – odhrabat a ostříhat všechny odumřelé a suché výhonky a podle potřeby zalít. Téměř všechny keře kvetoucí v létě zakládají pupeny na výhonech, které vyrostou zjara. Dosáhneme toho řezem na začátku dubna, kdy loňské výhonky zkrátíme na dva pupeny. Může se to zdát drastické, ale rostliny tímto krokem zesílí. Ze stálezelených keřů stačí odstranit zmrzlé a poškozené listy a řezem vytvarovat do požadovaného tvaru. Zlatici řežeme až po odkvětu.

Bylinky potěší nejen barvou, ale i chutí

Bylinkové zahrádky zažívají v posledních letech boom, protože čerstvě utržené lístky používá snad každý televizní kuchař. Ideální místem pro bylinkový záhon či skalku je polostinná část v blízkosti domu. Zajímavým prvkem může být vyvýšený záhon, pyramida nebo bylinková spirála – záleží na vaší fantazii. Promyslet je ale třeba rozmístění bylinek. Třeba meduňka nebo šalvěj dokáže vyrůst do výšky jednoho metru, saturejka či mateřídouška zůstává u země. Máta je trvalka, časem proroste celý záhon a zbavit se jí je takřka nemožné. Informace o výšce a náročnosti na světlo či vláhu najdete vždy na informačním štítku a podle toho bylinky umístěte. Při grilování a vaření jsou čerstvé bylinky nenahraditelné, přebytky lze uchovat v mrazáku nebo usušit. Bylinky lze bez problému pěstovat i na okenní římse nebo za oknem – sazeničky ale kupujte v zahradnictví, ty vzrostlé ze supermarketu jsou určeny k okamžité spotřebě a málokdy budou po přesazení na novém místě prospívat.

Kdo je připraven, nebývá překvapen

Péči potřebuje nejen zelená část zahrady, ale i ta technická – přístroje na její údržbu, nářadí, zahradní nábytek a podobně. Není horšího překvapení, když potřebujete posekat poprvé trávník a léty prověřená sekačka nenastartuje, nebo se její zrezivělý nůž při roztočení zlomí. Teď je už nejvyšší čas nechat motorové a elektrické přístroje prohlédnout a vyzkoušet, aby až přijde jejich chvíle, bez problému sloužily. Nezapomeňte ani na odstavené čerpadlo ve studni, dobijte akumulátory elektrického nářadí a zkontrolujte přívodní a prodlužovací kabely a pohyblivé mechanismy svých zahradních strojů. Třeba i kvůli hlodavcům, kteří si mohli udělat ve vašem nářadí zimoviště nebo spižírnu svých dobrot.

Letní sezonu zahajuje první grilování

Prodlužující se dny a teplé počasí láká každého milovníka venkovního vaření k zahájení grilovací sezony. Není ale nic smutnějšího, než když s připraveným masem nemáte na čem grilovat. Záleží samozřejmě na tom, jak byl gril uložen k „zimnímu spánku“, ale třeba plynové gumové hadice vlivem chladného počasí mohou popraskat. Určitě je zkontrolujte a proveďte i zkoušku těsnosti pomocí mýdlového roztoku a štětce. Potřete všechny rozvody a spoje mýdlovou vodou a pusťte přes regulátor plyn. V místech, kde netěsní, uvidíte malé bubliny a je třeba díly vyměnit. Po zapálení grilu musí být plamen nepřerušovaný a rovnoměrný, pokud hořák „blafe“, mohlo dojít k jeho proreznutí, nebo zanešení a je třeba ho vyměnit. Grily na dřevěné uhlí také potřebují kontrolu – hlavně roštů a držadel. Uskladněné uhlí a brikety často během zimy navlhnou, vyroste na nich plíseň a takové palivo do grilu rozhodně nepatří.

Tak. A kdo nic nezanedbal, je na novou zahradní sezonu připravený. Nezbývá než věřit, že bude o poznání lepší než ta předešlá a letní grilování si užijeme ve společnosti rodiny a přátel.