VIDEO: Jak vypadá záchrana života v terénu? Jde o čas

PRAHA – Běžce, který zkolaboval a nedýchal, oživovali kolemjdoucí a policisté v Praze 10. Jinému muži museli strážníci přiložit defibrilátor v Letenských sadech.

Operační důstojník přijal v sobotu oznámení, že u rybníka v Praze 10 Dubeč, zkolaboval muž a nedýchá,“ oznámila policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Na místo okamžitě vyrazili policisté z pohotovostní motorizované jednotky. Nalezli zde ležícího muže a skupinu osob, která mu poskytovala první pomoc. Do příjezdu záchranářů je policisté vystřídali a prováděli nepřímou srdeční masáž a také zajišťovali průchozí dýchací cesty postiženému.

Do několika minut přijeli i záchranáři a ti si pacienta převzali do své péče. „Po zhruba třiceti minutách se podařilo obnovit životní funkce muže a převézt ho do nemocnice,“ doplnila mluvčí. Policisté následným šetřením zjistili, že třiačtyřicetiletý muž si byl kolem rybníka zaběhat, když pojednou upadl na zem. Kolemjdoucí okamžitě začali poskytovat první pomoc a kontaktovali rovněž tísňovou linku. Díky této součinnosti se podařilo mužův život zachránit.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Při kontrole Letenských sadů na hlídku strážníků mával muž s telefonem na uchu,“ uvedla druhý případ mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová. Mávající muž právě hovořil s operátorkou záchranné služby a vedle něho ležel muž bez pulzu. Navíc již začal fialovět v obličeji. „Strážníci okamžitě zahájili nepřímou masáž srdce a přiložili muži defibrilátor,“ doplnila mluvčí. Přístroj vyhodnotil, že je třeba dvou výbojů. Pak strážníci pokračovali v nepřímé masáži srdce u dvaašedesátiletého muže až do příjezdu záchranářů.