Infekční odpad se skrýval v živém plotě

PRAHA – Zhruba 150 injekčních stříkaček obsahovala igelitová taška, kterou objevil majitel živého plotu na Černém Mostě. Spousta nebezpečného infekčního odpadu mohla napáchat velké škody. Naštěstí nálezci věděli, co mají dělat.

Až několik milionů kusů injekčních stříkaček a jehel k nitrožilní aplikaci ročně spotřebují drogově závislí v metropoli,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Přestože je možné legálně a bezpečně zlikvidovat tento vysoce nebezpečný infekční materiál, stále se najdou tací, co svoje použité nádobíčko prostě pohodí a dál se nestarají o rizika, která z toho pro ostatní plynou.

V Chlumecké ulici na Černém Mostě zastřihoval majitel živý plot a najednou na něho vykoukla igelitová taška. Snažil se ji odstranit, ale pouze se rozsypal její obsah na chodník. Naštěstí jeho manželka dobře věděla, co má udělat. Zavolala na linku 156 a přivolala na místo nálezu strážníky, kteří zhruba 150 injekčních stříkaček umístili bezpečně do speciálních kontejnerů, které následně předali specializované firmě k likvidaci.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Při nálezu infekčního materiálu se proto neváhejte obrátit na městskou policii,“ nabádá mluvčí. Strážníci jsou vyškoleni a vybaveni patřičnými ochrannými pomůckami. Infekční materiál rozhodně nepatří do běžných košů, ani na jiná veřejná místa, jako jsou parky nebo dětská hřiště. Navíc, pokus o jejich amatérské odstranění může být odměněn nepříjemnými zdravotními problémy.