Mladík zaměstnal strážníky i záchranáře na Vyšehradě. Co provedl?

PRAHA – Dvacetiletý mladík se pokusil několikrát zřítit z vyšehradských výšin. Dvakrát mu v tom strážníci zabránili. Nakonec dostal mladík i pouta a byl převezen k odborníkům.

Mladého muže, který rozhazoval rukama a křičel vulgarity, si všiml strážník na přechodu ve Vratislavově ulici, kde konal ranní dozor,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Vzhledem k tomu, že mladík ani neměl předpisově zakryté dýchací cesty a byl zjevně opilý, vyzval ho strážník k uklidnění a nápravě.

Strážník navíc mladíka znal a věděl, že bydlí nedaleko. Proto mu doporučil, aby se šel domů vyspat. Mladík však doporučení ignoroval a odběhl mezi domy. Nedoběhl však daleko a další hlídka strážníků ho nalezla zaklíněného mezi křovím. Porost mu tak zachránil život, protože mohl mladík spadnout ze zhruba osmimetrové výšky.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Mladík se hlídce přiznal, že se opil. Svého jednání upřímně litoval a slíbil, že se půjde domů vyspat. Strážníci mu na cestu napařili pokutu pět set korun, aby si to pamatoval o něco déle a následně ho doprovodili do jeho bydliště. Zhruba za hodinu přijal operační důstojník oznámení o muži, který utekl z domova a běžel do prostoru Národní kulturní památky Vyšehrad. Jednalo se o stejného muže. Rodina měla strach o jeho zdraví a život.

Během pátrání mladíka jeden ze strážníků objevil pod vyšehradskými hradbami, u schodiště na letní scénu,“ doplnila mluvčí. Strážník začal s rozrušeným mladíkem komunikovat a také na místo přivolal posily a pochopitelně i záchranáře. Přiměl mladíka, aby si sedl na schody a uklidnil se. V jednu chvíli se však muž vymrštil a začal utíkat k desetimetrové stráni, kam chtěl skočit.

Strážník se vydal za uprchlíkem, zachytil ho za bundu a pomocí chvatů a hmatů ho svedl na zem. Aby se mladík nepokusil o další únik, dostal i služební pouta. Po nějaké chvíli na místo dorazili policisté a záchranáři. Provedená orientační dechová zkouška prokázala u mladíka hodnotu 1,8 promile alkoholu. Záchranáři nakonec převezli mladého muže do protialkoholní záchytné stanice.