Dejte si pozor na tyto nejčastější bitcoinové podvody

Hodnota bitcoinu vzrostla a poté se vrátila dolů. Za ta léta skutečně vzal investory – a všechny, kdo se zajímají o kryptoměnu – na horskou dráhu. Pouze čas ukáže, zda bude bitcoin, který je od svého zavedení v roce 2009 kontroverzní, nadále na vzestupu, nebo jestli bublina praskne a vyzve více lidí k krátkému prodeji bitcoinů.

Podívejte se na 10 nejlepších kryptoburz zde a dozvíte se více o zabezpečených platformách pro obchodování s krypto.

Jedna věc je však jistá: astronomický vzestup bitcoinů přilákal velkou pozornost. Lidé možná nerozumí technologii nebo filozofii, která stojí za bitcoinem, ale vidí příběhy prvních uživatelů a důvtipných investorů, kteří změnili několik tisíc dollarů na miliony, když se hodnota bitcoinu zvýšila stejně jako v roce 2017.

Kdokoli, kdo pronásleduje toto jmění, se bohužel může stejně snadno stát obětí oportunistických podvodníků a hackerů, kteří páchají bitcoinové podvody. Jednou z výhod kryptoměny je, že je neregulovaná vládou a je velmi soukromá. Díky tomu je ale také zralý pro bitcoinové podvody.

Pokud vás zajímají bitcoiny, dejte si pozor na tyto potenciální podvody.

Bitcoinový podvod 1: Falešné bitcoinové burzy

V roce 2017 vystavily jihokorejské finanční úřady a místní bitcoinová komunita jeden z nejzákernějších bitcoinových podvodů: falešnou burzu s názvem BitKRX. Představila se jako součást největší obchodní platformy v zemi a vzala peníze lidí.
Bitcoinový podvod 2: Ponziho schéma

Bernie Madoff mohl být jedním z nejznámějších Ponziho podvodníků. Udělal to s hlavními investory. Ale princip pyramidové hry, ve které berete peníze od nových investorů, abyste platili předchozím investorům, lze aplikovat na bitcoinové podvody.

V roce 2019 byli tři muži zatčeni v rámci podvodného schéma s kryptoměnou za 722 milionů dolarů. Muži roky operovali v síti BitClub. Tento režim vyžadoval peníze od investorů výměnou za akcie fondů na těžbu kryptoměn. Také údajně odměnilo investory za nábor nových investorů. Jak si dokážete představit, nakonec investoři nikdy nezískali žádnou návratnost svých investic.1

Bitcoinový podvod 3: Falešné kryptoměny

Běžným podvodem je představení nové kryptoměny jako alternativy k bitcoinu. Myšlenka je, že je příliš pozdě na hotovost v bitcoinech a že musíte investovat do jedné z těchto nadcházejících kryptoměn.

My Big Coin byla z tohoto důvodu zavřena. Podvodníci za společností My Big Coin vzali zákazníkům 6 milionů dolarů, aby investovali do falešné kryptoměny, a poté přesměrovali prostředky na své osobní bankovní účty.2

Bitcoinový podvod 4: Starodobé podvody

Představte si tento scénář: Někdo vám poslal e-mail nebo vám zavolal, že pochází z Finančního úřadu a vy jste mu dlužili zpět daně, které je třeba okamžitě zaplatit. Poslal byste jim peníze?

Mnoho lidí to bohužel dělá. Místo toho, aby oběť nechala převádět peníze prostřednictvím Western Union nebo převádět prostředky na bankovní účet, podvodníci kontaktují oběti a požadují, aby oběti převáděly bitcoiny.

Nejlepší způsob, jak se tomuto podvodu vyhnout, je být skeptický vůči telefonním hovorům nebo e-mailům, které uvádějí, že pocházejí od vládní agentury. Legitimní úřady by vás takto nekontaktovaly – a nebudou žádat o bitcoiny.

Bitcoinový podvod 5: Malware

Malware je již dlouho způsob, jak mohou hackeři získat hesla potřebná pro přístup k počítačovým sítím nebo krádež čísel kreditních karet a bankovních účtů. Nyní ji používají k provádění dalšího z nejběžnějších bitcoinových podvodů. Pokud je vaše bitcoinová peněženka připojena k internetu, mohou pomocí malwaru získat přístup a odčerpat vaše prostředky, pokud se nechráníte před malwarem.

Malware si můžete stáhnout kliknutím na odkazy ve svém e-mailu. Můžete si jej také stáhnout z webových stránek a sociálních médií. Může existovat například příspěvek, kde někdo tvrdí, že určitý program vám umožňuje těžit bitcoiny zdarma. Stáhněte si jej a mohli byste získat malware.

Pokud si nejste jisti legitimitou webu nebo e-mailu, kontaktujte přímo zúčastněnou společnost. Pokud nemůžete snadno najít kontaktní údaje společnosti na sociálních médiích nebo na jejích webových stránkách, je to červená vlajka.

Bitcoinový podvod 6: Pump-and-Dump podvody

Pump-and-dump podvody fungují tak dlouho, jak funguje akciový trh. Skupina podvodníků se dá dohromady a nakoupí hromadu drobných akcií. Tím se zvyšuje cena těchto akcií a na základě těchto rostoucích cen získávají outsidery, aby investovali do akcií – s využitím velkých příslibů snadných peněz.

Nová technologie bohužel učinila z bitcoinu cíl podvodů typu pump-and-dump, což je něco, čeho se investoři mohou propadnout, i když by nikdy nespadli do takového tradičního systému. Jde o to, aby byl starý podvod páchán novým a neobvyklým způsobem, na který lidé nejsou připraveni.

Často jsou tato schémata propagována pomocí falešných zpráv a falešných potvrzení známých osobností. A protože digitální technologie tak dobře vypadá, že se jeví jako skutečné, není vždy snadné rozlišit reálné věci od falešných. Pokud se člověk nakonec rozhodne investovat, může to vést k finančnímu zkáze – pokud nevíte, jak odhalit podvod a investovat místo toho někde jinde.

Můžete se chránit tím, že se vyhnete nákupu na základě jednoho “tipu” a budete vědět, kdy něco zní příliš dobře, než aby to byla pravda. Měli byste se také vyhnout tomu, abyste se připojili ke skupinám, které provádějí obchody typu pump-and-dump, a lidem, kteří vám říkají, že neexistuje žádné riziko.

Tento konkrétní podvod se stal tak velkým problémem, že americká komise pro obchodování s komoditními futures vydala příručku, která má pomoci investorům uvědomit si potenciální rizika kryptoměny, jako je bitcoin.

Nestaňte se obětí bitcoinových podvodů

Bitcoin je dostatečně volatilní investice. Nezvyšujte své šance na ztrátu peněz tím, že se stanete kořistí těchto bitcoinových podvodů. Buďte v pozoru ohledně potenciálních bitcoinových podvodníků a důvěřujte svým instinktům. Pokud se něco zdá být příliš dobré na to, aby to byla pravda, pravděpodobně to tak je.