Na Hané vznikla nová sýrárna: “Vyrábíme to, co sami jíme!”

Sýry z vlastní produkce mléka nově vyrábějí na farmě v Kostelci na Hané

KOSTELEC NA HANÉ –  Kus poctivé práce, od zemědělců z Hané. Tuhle vizitku si vzali za své jednatelé z ROLS Lešany, kteří navázali na svou činnost v rostlinné a živočišné výrobě. Od letošního roku otevřeli novou sýrárnu na farmě v Kostelci na Hané.

„Donutila nás k tomu cenová politika mlékáren. Výkupní ceny jsou natolik nízké, že jsme se rozhodli vlastní mléko zpracovat sami. Výroba sýrů byla jednoznačným východiskem, kdy dochází k zhodnocení naší prvovýroby,“ sdělil Jaroslav Kozárek, který dokázal svůj prvotní nápad proměnit v realitu. „Máme úrodná pole, zdravý dobytek, šikovné zaměstnance a prozíravé vedení firmy. Odtud už byl opravdu jen krůček k tomu, aby se dílo zdařilo. Za vším stojí lidé. Od péče o pole, přes sklizeň pícnin, ošetřovatele a chovatele až k personálu v mlékárně.“

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line

V sýrárně, jejíž zbudování přišlo na 41 miliónů korun, dochází k rychlému a ekologickému šetrnému zpracování mléka ihned po nadojení. „Splňujeme stejné hygienické parametry, jako velké provozy. Rozdílem je však osobní přístup. Kdyby si farmář vyráběl sýr pro sebe, postupoval by stejně. Nenabízíme tedy nic, co sami nejíme,“ vysvětluje Kozárek.

Sýrárna vyrábí jeden druh sýru s názvem – Moravský výběrový sýr. Je vyráběn z plného plnotučného mléka, bez odstředění a jiných úprav. Zachovává všechny živiny, včetně vitamínů rozpustných v tucích, například tolik žádaný vitamín D3. Hodí se ke konzumaci za studena, ale i k tepelným úpravám. Každý bochník je jedinečný v tom, že se lisuje každý zvlášť. Samotná technologie splňuje ty nejpřísnější hygienické a veterinární podmínky.

Sýry lze zakoupit v areálu sýrárny v Kostelci na Hané (Smržická 537). „Připravujeme spuštění e-shopového prodeje. Oceňujeme pomoc od firmy Makovec, která nabízí náš sýr ve svých prodejnách a plánujeme i spolupráci s obchodním řetězcem Hruška, který je ještě jeden z mála v českých rukou,“ dodává Kozárek, který věří, že Hanáci jsou dobří zemědělci a mají velký potenciál i do budoucna. „Kde je vůle, je i cesta. Naši předci by na nás byli pyšní. A myslím, že právem. Jsme opravdu rádi, že můžeme uvést na trh kvalitní produkt, který je hodnotnou potravinou.“

Každý kus se lisuje samostatně.