Austrálie ve zlínské zoo se hemží klokáňaty, přibyl i jeden albínek

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Skupina 22 klokanů rudokrkých v australské expozici Zoo Zlín se letos významně rozrostla. K vidění je tu hned 11 mláďat, z nichž jedno má unikátní sněhobílé zbarvení. Malí klokani se narodili na začátku roku, teď začínají opouštět bezpečí mámina vaku a zkoumají okolní svět.

Současnou chovnou skupinu klokanů zoo získala v srpnu 2004 z anglické Zoo Woburn. „První mláďata přišla na svět v roce 2005, k našemu velkému překvapení se narodili i albínci. Od tohoto roku se u nás, včetně těch letošních, narodilo 225 klokanů, z toho bylo 21 albínů,“ přiblížil chov klokanů zoolog Václav Štraub. Návštěvníci je mohou nyní obdivovat v průchozí australské expozici, kde jim společnost dělá emu hnědý a husice kuří.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Letošní jedenáctka ale nemusí být konečná. Některá mláďata mohou být stále velmi malá a skrývají se v mámině vaku. Všechna klokáňata ve Zlíně nezůstanou, stejně jako jejich předchůdci najdou nový domov v některé evropské světové zoo.

Foto: archiv Zoo Zlín

Mláďata se rodí velmi maličká, váží méně než jeden gram

Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům. V dospělosti měří kolem 90 centimetrů a váží necelých 30 kilogramů. Je velmi otužilý, díky husté srsti na celém těle i ocase bez problémů snáší i nízké teploty. Své jméno dostal podle narudlého zabarvení na plecích a na krku. Jeho původní domovinou je Tasmánie a jihovýchodní Austrálie, ve Velké Británii však v roce 1940 unikla skupina těchto klokanů do volné přírody. Na dvou místech žijí doposud.

Klokani žijí většinou v malých rodinných skupinkách, které nemají žádného vůdce. Potravu tvoří výlučně traviny a byliny. Ve zlínské zoo si v současné době nejvíce pochutnávají na větvičkách ovocných stromů, vrb nebo habru.

Březost u klokanů trvá pouhých 30 až 40 dnů. Mládě klokanů je při narození velmi maličké, slepé a holé. Váží méně než jeden gram, měří 3 centimetr a podobá se spíše zárodku než narozenému mláděti. Samotný vývoj mláděte tak probíhá až v matčině vaku, kam se co nejrychleji po narození vyšplhá po matčině srsti. Ve vaku zůstane po dobu 6 měsíců, zhruba od čtvrtého měsíce vyráží na první výpravy do okolí. Několik měsíců po narození začíná malý klokan žrát trávu a listí, mateřské mléko však saje až do stáří 18 měsíců. I když jsou mláďata po deseti měsících již samostatná, často využívají vak jako spolehlivý úkryt před nebezpečím. Do otevřené kapsy skáčou vždy po hlavě, uvnitř provedou kotoul a v konečné pozici jim hlava vykukuje ven. Samice má kolem vaku speciální kruhový sval, který dokáže pevně stáhnout. Mládě tak ani při rychlých skocích nevypadne.

Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín