Na účtech Prahy leží bezdůvodně miliardy? Omyl. Už neleží

PRAHA – Praha poprvé v historii využila rezervní fond a splatila desetileté dluhopisy. Pět miliard z celkem osmi, které na tomto fondu od roku 2013 střádají, našlo využití pro investice do budoucnosti. Co se modernizovalo?

Snižování zadlužení Prahy považuji za klíčové a letošní splacení dluhopisu je krok správným směrem,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek. Závazek Prahy vznikl v roce 2011, kdy byly vydány dluhopisy v hodnotě pěti miliard korun na modernizaci a obnovu vozového parku pražského metra a výstavbu vnitřního Městského okruhu.

Pevný úrokový výnos komunálního dluhopisu byl stanoven na 4,25 % ročně a manažerem emise byla Česká spořitelna. Praha vypořádala dluh v den splatnosti, po deseti letech, ze svého rezervního fondu na dluhovou službu města. Ten byl založen v roce 2013 a na konci loňského roku na něm bylo již osm miliard korun. Na umoření emise dluhopisů byl rezervní fond použit zcela poprvé, dosud se do něho pouze ukládalo.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Tímto byly vyvráceny některé spekulace, že na účtech Prahy leží bezdůvodně miliardy. Zadlužení Prahy je nyní nejnižší za posledních dvacet let. Prahu však čekají i další investiční akce, jako je například dostavba severovýchodní části Městského okruhu nebo vybudování nové trasy metra D. Díky tomu, že podobné investice zdaleka překračují hranice lokální dopravy, žádá město dlouhodobě o finanční spolupráci i od státu.