VIDEO: Vybíráte hotovost z bankomatu? Buďte velmi obezřetní. Další skimmeři zadrženi

PRAHA – Pražští kriminalisté zadrželi tři muže podezřelé ze skimmingu. Je to velmi nebezpečný a účinný způsob, jak získat citlivá data držitelů platebních karet pro následné vysávání účtů poškozených. Jaký způsob výběru hotovosti z bankomatu je nejbezpečnější?

V úterý odpoledne zadrželi kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Praze 4 na Lhotce tři cizince,“ informoval policejní mluvčí Jan Daněk. Cizinci jsou podezřelí ze skimmingu. Kriminalisté zadrželi podezřelé ve chvíli, kdy odjížděli od bankomatu s demontovaným skimmovacím zařízením. Cizinci mají na svědomí několik desítek takto umístěných zařízení na bankomatech po celé České republice.

Zařízení jsou umisťována do prostoru pro vkládání karet, obsahují čtečku, baterii a také kameru, aby bylo zaznamenáno i zadávání PINu. Takto získaná data pak pachatelé používali k získání přístupu k účtům poškozených. Případů bylo mnoho a první se odehrál v Brně, proto si trojici převzali jihomoravští policisté. V případě odsouzení hrozí mužům až osmiletý trest odnětí svobody.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Policisté znovu varují, pokud máte pochybnosti o stavu bankomatu, kartu do něj nevkládejte. Pro výběr je nejbezpečnější bezkontaktní bankomat, do kterého není třeba kartu vůbec vkládat. „Pachatelé pak nemají šanci načíst údaje z karty,“ uzavřel mluvčí. Policejní video naleznete na tomto odkazu.

Zdroj: Policie ČR