Také třídíte bioodpad? Nedělejte některou ze zásadních chyb!

PRAHA – Téměř pět tisíc tun bioodpadu vytřídili v minulém roce pražané. Mnohé hnědé popelnice však měly znehodnocený obsah a musel tak být odmítnut kompostárnou. Jaké chyby dělají lidé nejčastěji?

Třídění nejen bioodpadu a zvyšování počtu sběrných nádob na bioodpad je důležitou součástí naší strategie postupného přechodu na cirkulární ekonomiku v hlavním městě,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček. Jen za loňský rok vytřídili občané v Praze téměř pět tisíc tun bioodpadu, který neskončil ve směsných nádobách. Bioodpad se následně převáží do kompostáren.

Zde se však již ručně netřídí. Největším problémem při průmyslovém zpracování kompostu jsou sáčky a to jak plastové, tak i papírové. Výsledný kompost je pak testován a certifikován, aby byla zajištěna jeho nezávadnost a bezpečné použití pro další pěstování. Do hnědých popelnic na bioodpad dále nepatří obalové materiály, včetně skla, živočišné zbytky, oleje a tuky, peří, chlupy, vlasy. Ale také kamení, uhynulá zvířata a zvířecí exkrementy, včetně znečištěných pilin, hoblin a podestýlek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Vyzývám všechny vlastníky nemovitostí, aby si hnědé popelnice na bioodpad objednali,“ doplnil Hlubuček. Můžete si vybrat velikost nádoby i frekvenci jejího vyvážení. Všechny důležité informace naleznete na specializovaných stránkách.