V centru Prahy bylo nalezeno 35 tun nebezpečného azbestu! Odvezou ho do Ekologie Lány k likvidaci

PRAHA – Během rekonstrukce hotelu InterContinental bylo nalezeno velké množství dnes již zakázaného azbestu. Stavební firma nebezpečnou látku citlivě likviduje, aby nebylo ohroženo okolí stavby.

Většina významných budov tohoto období měla z technického hlediska experimentální charakter. Azbest se v těchto stavbách používal zejména z protipožárních důvodů,“ uvedl první náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček. Azbest se našel zejména v podokenních panelech fasády budovy a také v obkladech některých výtahových šachet.

Během demontáže se rovněž měří přítomnost azbestových látek v ovzduší. Zatím byla měření negativní. „Panely jsou demontovány vcelku a jejich separace pak probíhá na specializovaném pracovišti,“ řekl ředitel divize 9 akciové společnosti Metrostav, Martin Sirotek. Tato společnost stavební práce na hotelu InterContinental zajišťuje.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Celá operace je řádně projednaná s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy a probíhá v souladu s hygienickými předpisy. Veřejnosti žádné nebezpečí nehrozí. Demontáž panelů obsahujících azbest provádí certifikovaná společnost a azbestový odpad je následně likvidován dle platných předpisů na skládce Ekologie Lány. Rekonstrukční práce na hotelu začaly letos v březnu a po jejich dokončení bude hotel zcela bez nebezpečného azbestu.