Víte, kde můžete adoptovat strom? Domů si ho ale neberte

PRAHA – Praha chce do roku 2026 vysadit milion stromů na svém území. A plán se jí zatím daří dodržet. Nyní vyzývá pražany, aby stromy adoptovali a starali se o ně. Pilotní projekt adopce je spuštěn v parku U Čeňku, v Praze 14.

Dosud jsme vysadili 370 tisíc stromů. Stromy sázíme jak ve vnějším prstenci Prahy, tak přímo v ulicích města. Minulý týden jsme dokonce obdrželi ocenění Evropské město lesa. Důležitá je ale i následná péče o zasazené stromy, zveme prosto všechny Pražany, aby se připojili k našemu úsilí zazelenit Prahu,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Stromy ve městě mají nezastupitelnou roli. Vytváření pohodové mikroklima, poskytují stín a tím snižují pocitovou teplotu. Pomocí odpařování vody pak ochlazují své okolí jako přirozená klimatizace a také čistí ovzduší od znečišťujících látek,“ doplnil primátora jeho náměstek pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Projekt Adoptuj strom má na svědomí zastupitel hlavního města Prahy Tomáš Murňák, který se inspiroval v Hodoníně a v Praze 10, kde se podobná akce osvědčila. Zájemci o adopci se přihlásí pomocí formuláře na stránkách projektu Zastromuj Prahu. Následně obdrží certifikát adopce stromu, manuál a také další potřebné pokyny, jak postupovat. Zde se také dozvíte i další lokality, kde se nové stromy v Praze objeví.