Nápoje v plechovkách. Na co si dát pozor, aby vám „nezatopily“, a to nejen když si je dáváte vychladit

Foto: Rýdlová J.

Drinky v plechovkách patří k oblíbenému osvěžení. V letním horku to platí dvojnásob. Objednáváme si je v restauracích, pijeme je doma a také si je bereme s sebou na cesty. Oplývají celou řadou výhod – rychle se vychladí a relativně dlouho také vydrží studené, jsou prakticky nerozbitné, lehké (tloušťka plechových stěn je cca 0,07 mm) a svůj obsah skvěle chrání před světlem a vlhkem, takže nápoj nepodlehne jen tak zkáze. Přesto všechno i tyto nápoje skrývají určitá úskalí, která vám mohou docela hodně zkomplikovat odjezd na dovolenou či jiné plány. Na co si dát tedy pozor?

A šup na mrazák!

Pokud zrovna nepanují třeskuté mrazy, což se nás nyní v tropických letních dnech opravdu netýká, je nutné nápoje předem vychladit. Jestliže tak neučiníme, sebelepší značka chutná jako blíže neidentifikovatelný barevný roztok s cukrem a bublinkami. A jelikož většinou potřebujeme, aby se nápoj vychladil rychle, často ho dáme na výparník či na mrazák. Když ho tam necháme hodinku či dvě, nic se neděje. Pokud ho tam ale zapomeneme, přihlásí se o slovo fyzikální zákony. Tekutina se začne vlivem mrazu rozpínat a nakonec si najde z obalu spolehlivě cestu ven. Za jak dlouho? To záleží na tom, jestli je nápoj nealkoholický nebo alkohol obsahuje a kolik, a také na výši mrazu. Osobně jsem u nealko nápoje dosáhla neplánované exploze asi po 8 hodinách, poté co jsem plechovku úspěšně zapomněla v tříhvězdičkovém výparníku (cca – 18 °C). A bylo doslova vymalováno. Pokud musíte před odjezdem na dovolenou narychlo čistit lednici, včetně jejího obsahu potřísněného lepkavou mraženou drtí, navíc v horku rychle tající a kapající na vše kolem, máte o zábavu na poměrně dlouho postaráno.

Nejlepší přímo z plechovky?

Nemoci

Většinou plechovku otevřeme a rovnou z ní pijeme. To znamená, že naše ústa a také nápoj samotný se dostávají do kontaktu s vnější částí obalu. Plechovky se však rozhodně neskladují ve sterilním prostředí. Převážnou část svého plechovkového života tráví ve skladech a naklaďácích, kde se na nějakou tu krysu či jiného hlodavce a jejich výkaly příliš nehledí. Hlodavci přenášejí spoustu cizopasníků a nákaz. Mezi velmi zákeřnou infekci patří leptospiróza. Jsou pro ni typické silné křeče a bolesti svalů, horečky a zimnice, bolesti hlavy a břicha. Určit správně ihned diagnózu nemusí být lehké. Zanedbané onemocnění však může vést k trvalým následkům či dokonce smrti. Představa, že byste si před pitím měli plechovku (platí to i o konzervách) řádně umýt, přijde většině lidí asi zvláštní. Plechovek se rovněž dotýkají lidé, kteří si ruce samozřejmě také pokaždé nemyjí. Takže při troše smůly může dojít k přenosu i jiných nemocí.

Na druhou stranu, pili byste rovnou z hrnku, který by se válel měsíce ve sklepě ve společnosti mravenečků, myšek a jiné milé havěti a které poté prošly rukama spousty lidí? Pravděpodobně byste si ho nejdříve pořádně vydrhli.

Obohacený“ obsah

Zatímco do sklenice vidíte, do plechovky ne. Nestává se to často, ale může se stát, že se do plechovky již při výrobě dostalo něco, co tam rozhodně být nemělo, např. kousek plechu. Mnohem častěji se ovšem stane, že do otevřené plechovky vám nepozorovaně vletí v lepším případě moucha, v horším včela nebo vosa. Pokud by vás píchla do jazyka, můžete být v přímém ohrožení života. Právě k těmto situacím vyjíždějí „záchranky“ v létě poměrně často.

Pokud tedy chcete učinit opatrnosti zadost, raději obal před otevřením pořádně umyjte a pak nápoj přelejte do sklenice, do které vidíte. Užitečné může být i pití brčkem.

Záleží na tom, kde skončí

Plechový obal po vypití většina lidí hodí do popelnice. Vzniká tak velké množství směsného odpadu. A právě hliník obal má jeden z nejhorších dopadů na životním prostředí, co se týká nápojových obalů. Hliník by se měl správně třídit, kontejnerů na třídění kovů je u nás však relativně málo. Je to škoda, protože hliník lze za určitých podmínek docela dobře recyklovat.

Dále na našem webu:

Ovocné džusy – zdravé nápoje léta? Proč je pít s opatrností