Pražský Golem se stal ordinací praktického lékaře na zpustošené Moravě

PRAHA – Zdravotníci pražské záchranky stále působí na Moravě, zpustošené tornádem. Mají tam i speciál Golem, který se proměnil na ordinaci místního praktického lékaře, který o vlastní ordinaci díky živlu přišel.

Od pátečního odpoledne jsme ošetřovali osoby, které se zranily při vichřici. V mnoha případech měli lidé zranění znečištěné. Neodkladnou péči jsme prováděli na místě a také jsme transportovali pacienty do místních nemocnic. Následně začal stoupat počet osob, které se zranily při likvidačních pracích. Rovněž docházelo ke kolapsovým stavům v souvislosti s vysokými teplotami,“ uvedl vedoucí pracoviště krizové připravenosti Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Ondřej Šedivka přímo z Moravské Nové Vsi.

Místní praktický lékař přišel o svoji ordinaci řáděním živlu a tak mu prostor poskytl právě speciální modul Golem. Golem rovněž zajišťuje zázemí pro zdravotníky a další složky Integrovaného záchranného systému. Veškeré aktivity pražských zdravotníků probíhají za plné kooperace s kolegy z Jižní Moravy a dalších složek IZS, pracovníky krizového řízení a místní samosprávou. V Moravské Nové Vsi byly vytvořeny výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Podle krizového manažera panuje na místě týmová spolupráce na vysoké úrovni. „Je zde neuvěřitelné pracovní nasazení a to nejen složek IZS, ale také dobrovolníků, kteří dřou od rána do večera. I proto máme dost práce s nejrůznějšími úrazy. Důležitá je pro nás podpora naší organizace z Prahy,“ dodal Ondřej Šedivka. V rámci pomoci Moravě, kterou vyslal Magistrát hlavního města Prahy, se zde vystřídalo více než deset pracovníků pražské záchranky. Mandát působnosti byl schválen a prodloužen do pátku druhého července.