Rukojmí na D11. Selhání systému nebo jednotlivců?

PRAHA – Ředitelství silnic a dálnic společně s TSK Praha naplánovalo na víkend demolici mostu přes D11 a uzavřelo osm kilometrů dálnice. Naplánovalo i objízdné trasy. Někde se však stala chyba. Tisíce nevinných lidí trávilo hodiny na totálně ucpané dopravní tepně. Může za to jednotlivec nebo je to totální selhání systému?

Jak Ředitelství silnic dálnic v týdnu informovalo, o víkendu se z důvodu demolice mostu na kilometru 1,2 dálnice D11, kterou provádí TSK Praha, uzavře osmikilometrový úsek dálnice a to od 17 hodiny sobotního dne, do nedělního poledne. Odpovědní pracovníci naplánovali objízdné trasy, další odpovědní pracovníci je pečlivě označili a zdálo by se, že je vše v pořádku. Všichni odpovědní pracovníci mohou být spokojení, že dobře pracovali.

Jaké však bylo naše překvapení, když jsme se vraceli po D11 v sobotu v podvečer do Prahy a najednou spatříme v odstavném pruhu couvající vozidlo. To bylo na osmnáctém kilometru, ke sjezdu na objízdnou trasu nás čekalo ještě deset kilometrů. A další a další vozidla blikala a couvala na sjezd na Bříství.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Na drahých informačních cedulích byla pouze informace o uzavřeném úseku kilometr 0 až 8 D11. Aktuálně se zvětšující kolona vozidel se už na panely nevešla. Buď někdo zaspal nebo je to nepodstatná informace. V každém případě od kilometru šestnáct jsme se postavili do kolony stojících vozidel. Utvořili jsme úhlednou záchranářskou uličku, kterou vesele couvala další vozidla se zoufalými řidiči a bez ohledu na vlastní zdraví a životy, couvali dva kilometry po dálnici, kde nebylo po policistech ani vidu. ŘSD  či TSK Praha tuto akci s nikým nekonzultovalo?

Když jsem poprvé zavolal na linku 158, policista byl poměrně překvapený, co mu to říkám. Couvající vozidla na dálnici? Kolona? Prý tam pošle kolegy. Super. Čekáme v koloně, která se vždy po několika dlouhých minutách rozjede a přejede zhruba sto metrů. Stala se vepředu dopravní nehoda? Lidé neumějí zipovat? Je tam jiný problém? Lidé ve stojících automobilech se k sobě chovají hezky. Nabízejí ostatním lidem jídlo a pití. Maminky chodí s kočárkem a miminkem po odstavném pruhu. Lidé si povídají na jednom velkém parkovišti.

Po hodině a půl přijede policejní auto a policisté pomáhají vozidlům odzadu, aby se mohla otočit a bezpečně si dojet ke sjezdu na Bříství a pak silnicí 611 do Prahy. Velkorysé. Opravdu bylo potřeba devadesát minut na příjezd policejní hlídky? Vrtulník monitoruje ze vzduchu situaci. Legrace pokračuje. Vozidla popojíždí k zúžení na D11, které je na devátém kilometru. Už se stmívá, máme za sebou tři hodiny v koloně. Humor poněkud mizí. Jsem zvědavý, proč to nejede. Konečně sjezd na osmém kilometru. Vozidla se plíží k první křižovatce se silnicí 611. Ano, na tuto silnici vrací policisté vozidla z dálnice D11 a to odzadu.

Na řidiče, kteří se sem konečně dostali z D11 čeká přenosná dopravní značka STOP, dej přednost v jízdě. První špunt. To je objízdná trasa z dálnice? Ten, kdo to takto naplánoval asi nemá řidičský průkaz, nikdy neseděl ve voze či netuší, kudy objížďka vede. Nebo je mu totálně jedno, kolik lidí se dostane do svízelné situace. Kolik pohonných hmot se zbytečně propálí.

První špunt na sjezdu z dálnice D11

Silnice je ucpaná ze všech stran. Paráda. Po překonání stopky se řidič dostává na objízdnou trasu do Prahy a po tři sta metrech ho čeká potměšilý semafor, který co chvíli přepíná na červenou. Další špunt. Opět paráda. To už je ale trochu moc. Čekali jste tu asistenci Policie ČR? Naivkové. Nic o tom nevěděli. Volal jsem opět na 158 a celou situaci jim popsal. Řekli mi, že to vyřeší. Chápete? Odborníci nejsou schopni vyřešit funkční objezdovou trasu z dálnice. Je to systémové selhání státní organizace? Nebo jen drobný poklesek nějakého úředníka, který se teprve zaučuje? Hlavně, že máme všichni zaplacené dálniční známky.

Druhý špunt na objízdné trase D11

Ponese za tento trestuhodný malér někdo odpovědnost nebo se to opět přejde tichým mlčením? Jako všechny poklesky ve státním sektoru? Kdo je za toto selhání skutečně odpovědný a kdy přestaneme být rukojmími bezbřehé a nabubřelé byrokracie, která si nevidí na špičku nosu. Mnoho lidí zbytečně trávilo víkendové hodiny v koloně. Zbytečně. Co to bude příště, odborníci?