Další způsob, jak podvodníci kradou peníze! Buďte obezřetní, nic jiného nepomáhá

PRAHA – Pražští policisté varují před sofistikovaným způsobem, jak podvodníci získávají peníze od důvěřivých osob. Nabourají se jim do emailu a pak vyčkávají na tu správnou chvíli. Kdy ta chvíle nastane?

V poslední době zaznamenala pražská policie několik případů, kdy pachatelé připravují firmy o nemalé finanční částky poměrně sofistikovaným způsobem,“ informoval policejní mluvčí Jan Daněk. Pachatelé se nabourají do firemních emailů, získají přístupová hesla a pak vyčkávají na tu správnou chvíli. Ta nastane, když firma komunikuje s dodavatelem o zaplacení faktury.

Firmě pak pošlou z emailu podobného dodavateli informaci o změně čísla účtu, kam má být platba směřována,“ upřesnil mluvčí. Pak obvykle dojde k zaplacení na tento účet podvodníků, který okamžitě vyberou. Poškozená firma se však o podvodu dozví až za několik dní či týdnů, kdy se ozve dodavatel, že platbu neobdržel a to už je pozdě.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Jedna česká firma takto zaslala podvodníkům téměř sedm milionů korun, o které tak přišla,“ uvedl ještě mluvčí. Nejjednodušším způsobem, jak těmto podvodům zamezit je telefonické ověření u dodavatele, zda skutečně došlo ke změně účtu. Mailová komunikace je v tomto případě nefunkční, protože pravděpodobně opět odpoví podvodníci.

Vzhledem k propracovanosti způsobu páchání, technické zdatnosti pachatelů a také pozdnímu oznámení poškozenými firmami, je téměř nemožné ustanovit pachatele a zajistit finanční prostředky. Policisté proto vyzývají zejména firmy, aby byly obezřetné a podezřelé okolnosti okamžitě hlásily.