Jak zvládnout těhotenství i přes největší letní pařáky

Těhotenství dá zabrat každé ženě samo o sobě. Léto může navíc ještě celou situaci komplikovat. Také záleží na tom, ve kterém trimestru se zrovna během léta ocitáte. Nosit během největších pařáků velké bříško, to dá docela zabrat. Nastávající maminka bude mít patrně větší potřebu pít, tím pádem i častěji chodit na toaletu a o nějakém dlouhém cestování nemůže být řeč.

Vedra nejsou nepříjemná pouze pro maminku, mohou být nebezpečná i pro plod. V podstatě pro maminku platí totéž, co pro ty, kteří se chtějí slunit. To je – vyhýbat se nejprudšímu sluníčku, což je kolem oběda do 15:30 hodin. Nastávající maminka by se měla uchránit od nejprudšího sluníčka, které by mohlo způsobit úžeh. Jestliže musíte zrovna v tuto dobu cestovat například na lékařskou prohlídku nebo vyzvednout starší dítko od babičky, je dobré dodržovat alespoň některé zásady.

V podzemí asi chodit nelze, ale je dobré mít pokrývku hlavy, použít sluneční kosmetiku, chránit si pokožku dlouhým rukávem (lehké a vzdušné materiály), mít u sebe láhev s vodou k pití a naplánovat si cestu tak, aby mohla maminka odpočívat – třeba někde ve stínu v parku na lavičce. Zkrátka udělat maximum proto, aby nedošlo k přehřátí organismu. Mamince v pokročilém stádiu těhotenství se léto bude zvládat patrně hůř, ale to neznamená, že riziko je u maminek v rané fázi těhotenství menší – ba naopak. Vysoké teploty mohou mít širokou škálu devastujících dopadů na plod a jeho vývoj. Proto se následující doporučení týká jak novopečených maminek, tak maminek v pokročilém stádiu těhotenství.

  • Pitný režim – mějte u sebe vždy láhev s pitím. Ať už je to čistá voda, bylinný čaj pro těhotné, ovocný čaj, ředěné ovocné/zeleninové šťávy.
  • Doplňky stravy – také výživa a vitamíny pro těhotné mohou pomoci léto zvládnout bez větších potíží. Vyčerpané tělo potřebuje zkrátka i vyšší přísun vitamínů, například vitamínu D. Nehledě na to, že po létu přichází podzim plný nástrah a je dobré zásobit tělo živinami. Během léta cítíme větší únavu také proto, že se více potíme a potem ztrácíme i minerály, ty je potřeba opět doplnit.
  • Chladivé obklady – pokud máte možnost, ochlazujte se. Stačí mokrý ručník na nohy, škopek s vlažnou/studenou vodou na namáčení nohou, namáčení předloktí do studené vody, omývání obličeje ve vlažné či studené vodě, sprchování ve vlažné vodě během dne podle potřeby, mějte v kabelce stále rozprašovač s minerální vodou a osvěžujte si obličej, dekolt i ruce. Otoky v těhotenství mohou být opravdu nepříjemné, je však možné je zmírnit právě ochlazením.
  • Vhodné oblečení a obuv – ideální je látka vzdušná, oblečení lehké, volné, příjemné. Totéž platí o obuvi. Aby netlačila, neškrtila, ale ani zbytečně nelítala na noze a byla pro maminku bezpečná a stabilní.
  • Úleva nohám – občas se jen tak uvelebte a nohy zvedněte do zvýšené pozice. Zpříjemnit péči o nohy můžete i osvěžující koupelí nohou a jejich následným masírováním (má-li vám kdo masáž provést). Přeci jen jsou to právě nohy, které dostávají zabrat a nosí vás i miminko celý den.
  • Péče o pokožku – péče o pokožku je bezesporu celoroční záležitost. Nicméně léto je poměrně náročné období a vyžaduje péči zvýšit. S tím mohou pomoci například výrobky Eucerin Sun, prvotřídní sluneční ochrana, nebo také produkty značky Bioderma a Vichy. Ve vaší domácnosti by neměla chybět kvalitní dermokosmetika, hydratační a chladivé krémy, mléko po opalování a Panthenol.
  • Ochrana hlavy – nezapomínejte na ochranu hlavy. Pořiďte si roztomilý klobouček, kšiltovku nebo šátek. Zamezíte tak úžehu a přehřátí.

Na závěr: Horko může lákat k přemrštěnému ochlazování a pití ledových nápojů a pojídání zmrzlin. Což může být velká chyba. Vždy pamatujte na to, že všeho má být tak akorát. Každý extrém škodí. Ledové nápoje jsou ke škodě, než k užitku. Vlažný čaj je mnohem lepší, než ledová tříšť. Ledové neprospívá vašemu trávení a zadělat si můžete také na pořádnou angínu.

Zdroj obrázku 1: Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Dasha Petrenko / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 3: Dragon Images / Shutterstock.com