Vánoční nákupy startují už v listopadu: Připravte se na Black Friday

Black Friday neboli Černý pátek je neformální název pro marketingovou akci spojenou s nakupováním. Kde se tento den vlastně vzal a proč se vyplatí během něj zamířit do obchodu?

Co je Black Friday

Kořeny Black Friday sahají do 60. let. Vůbec poprvé se tento termín objevil v americké Filadelfii. Údajně mělo jít o označení doby, kdy docházelo k mimořádně rušnému provozu na silnicích den po Díkůvzdání.

Prakticky však kořeny Černého pátku sahají až k roku 1929, kdy došlo ke krachu na newyorské burze. Stalo se tak ve čtvrtek. Tento datum se doslova černě zapsal do historie světové ekonomiky a výrazně ji ovlivnil. Nastala globální krize a obchodníci tak byli nuceni přijít se slevami.

Black Friday se ovšem ujal a stal se každoročním nákupním dnem, během něhož obchodníci nabízejí výrazné slevy. Černý pátek se ujal po celém světě a ani Česko není výjimkou. Poprvé se u nás objevil v roce 2011 a od té doby se Black Friday stal každoroční marketingovou tradicí pořádanou pravidelně.

Jak probíhá Black Friday

Obchodníci nabízejí v tento den výrazné slevy, a to až 80 %. V tuzemsku podle marketingových odborníků „táhnou“ tuto slevovou událost primárně velké e-shopy. V sortimentu přitom panuje značné rozpětí, slevy se týkají kosmetiky, hraček i potřeb pro domácnost. Za výhodnými nákupy mohou zájemci zamířit do kamenných obchodů i na internet.

Do akce Black Friday se tak zapojí například internetová parfumerie Notino nebo Tescoma, známý český prodejce potřeb pro domácnost. A také značka OKEY, tradiční řetězec obchodů se spotřební elektronikou.

Letošní Black Friday se navíc nese ve znamení překvapení v podobě opravdu rozmanitých slev. V akci totiž bude během tohoto nákupního svátku kompletní sortiment. Těšit se tak zájemci mohou například na slevy na iPhone a další prémiovou elektroniku.

Půjde o největší slevovou akci roku a příhodně se koná v období před Vánocemi. Black Friday vždy připadá na čtvrtý pátek v listopadu. Jedná se tak o ideální příležitost pro včasné pořízení vánočních dárků.