Hlídejte si cenu zlata. Jde o vaše peníze

Zlaté slitky představují způsob, díky kterému se investování do zlata stává dostupným i běžné veřejnosti.

Proč investovat do zlata

Investice do zlata představuje v první řadě vhodnou alternativu k investování do cenných papírů. Investiční zlato zároveň reprezentuje i vhodný způsob spoření. Vložené prostředky dokáže účinným způsobem chránit před vlivem inflace i v ekonomicky nejistých obdobích.

Tento kov naopak bývá vnímán jako určitá pevná hodnota, ostatně lze si na něj dokonce i fyzicky sáhnout. I v dobách, kdy si světové trhy procházejí značnými turbulencemi, zlato má tendence naopak sílit.

Kromě zlatých slitků v jiných podobách je možné investovat i do zlata v podobě cihel. Nicméně v tuzemských podmínkách má tento typ investování zásadní úskalí. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna.

Sledujte pečlivě ceny zlatých slitků

V České republice je tak na trhu poměrně úzká nabídka zlatých slitků pocházejících z převážně švýcarských rafinérií. Po stránce ceny však investora překvapí značná cenová rozmanitost. Ceny, za které můžete identické slitky koupit u různých prodejců, se velmi liší. Rozpětí cenových nabídek nejlevnějšího a nejdražšího prodejce přesahuje i 10 %.

Tuzemští investoři proto platí při nákupu zlatých slitků více než například Němci nebo Rakušané. Nákup investičního zlata se může v našich podmínkách zcela zbytečně prodražit.

Takto extrémní cenové rozdíly přitom nemají opodstatnění. Slitky pocházející z jedné rafinérie, mající shodnou hmotnost a vykazující totožnou ryzost by měly mít ve vymezené prodejní lokalitě i i ničím se neodlišující prodejní cenu.

Investoři se tak v mnoha případech domnívají, že jim jednoduše postačí sledovat, jak si stojí cena zlata na komoditní burze. Je však nutné srovnávat si ceny i napříč jednotlivými prodejci. Skutečně nakoupit je na místě pouze u takového subjektu, který nabídne příznivou cenu a současně je na trhu etablovaný.