Tipy na novoroční předsevzetí, která nám přinesou radost, a nikoli stres

Zhubnout (alespoň polovinu své současné hmotnosti), změnit se k lepšímu (nelépe o 180 stupňů), přestat kouřit (ihned a vše) a nepřehánět to s alkoholem. Typická novoroční přání, do kterých se bezhlavě vrháme v opojení novoročního přípitku. Nadšení nám úspěšně vydrží i po celý Nový rok díky posilvestrovsky nastavené hladince alkoholu v krvi, někdy i o pár dnů déle. Leč s koncem ledna končí i většina novoročních předsevzetí v odpadkovém koši.

Zatímco mizivé menšině, které se podařilo předsevzetí dodržet, vzroste sebevědomí, neúspěšná většina potlačuje svou rozmrzelost a další snažení odkládá na příští rok. Jak tedy na novoroční předsevzetí, aby nás posunula kupředu a zároveň aby nebyla zdrojem nekonečného stresu a sebeodříkání?

Přinášíme několik tipů. Třeba vás některé z nich zaujmou.

1) Formulujte svá předsevzetí jinak

Neříkejte si, že musíte cvičit proto, abyste zhubli, ale proto, abyste se cítili lépe. Totéž platí o stravě. Neříkejte si, že musíte jíst zdravě, ale že chcete jíst tak, abyste se cítili lépe a poskytli svému tělu vše, co potřebuje.

2) Začněte chodit více pěšky

Vysedněte z autobusu o zastávku dříve a, pokud to nejde, tak alespoň nejezděte výtahem, ale choďte pěšky po schodech.

3) Připravujte si více vlastního jídla

Zredukujte polotovary nebo fastfoody. I když nemáte čas vařit obědy, připravte si alespoň občas třeba vlastní ovesnou kaši s ovocem na snídani a rychlou tvarohovou pomazánku se zeleninou na večeři.

4) Protahujte se

Denně strávíme mnohdy celé hodiny v nějaké strnulé poloze (např. u počítače) nebo opakujeme do nekonečna tytéž pohyby (např. prodavačky u pokladny). Protahujte jak zatěžované části těla, tak celé tělo, a to co nejčastěji. Začněte již ráno v posteli. Pravidelné cvičení to sice nenahradí, ale i tak můžete pocítit úlevu.

5) Poděkujte za vše dobré, co vás potkalo

Každý večer se zamyslete nad uplynulým dnem. Napište si alespoň jednu věc, která vám ten den udělala radost. Může to být i úplná maličkost. S pocitem vděku se vám bude usínat mnohem lépe, než s hlavou zatíženou starostmi nebo výčitkami.

6) Přečtěte jednu, třeba i jen útlou, knihu za měsíc

Čtení prokáže užitečnou službu vašemu mozku. Kromě jiného pomáhá zlepšit paměť a soustředění, obohacuje slovní zásobu a vyjadřovaní, nabuzuje představivost a v neposlední řadě snižuje stres.

7) Udržujte ve svých věcech pořádek

Rozhodně se tím nemyslí úzkostná čistota, ale jakási rozumná míra, kdy věci mají své místo a nejsou pohřbeny pod vrstvou prachu či pavučin. Nepořádek je totiž často zdrojem stresu. Lidé v něm neustále něco nervózně hledají a většinou nalézají to nehledané.

8) Buďte občas off-line

Vypínejte na noc telefon a zkuste vydržet alespoň půl dne (jeden den by byl ještě lepší) týdně bez internetu. Zjistíte, o kolik více stihnete za ten den udělat, jinými slovy, kolik času vám zbytečně zkonzumuje neustálé kontrolování zpráv a reagování na ně.

9) Skoncujte s multi-taskingem

Dělání více věcí najednou vypadá sice působivě, nicméně fakt je, že kvalita většinou pokulhává za kvantitou. Multi-tasking vede k nesoustředěnosti i chybovosti a také zvyšuje stres, úzkost či deprese.

10) Nezahlcujte se věcmi

Nepořizujte si, ani za levný peníz, věci, které opravdu nepotřebujete nebo které vám nepřinesou skutečnou radost. Ve vzdušném příbytku se budete cítit neskonale lépe a také nebudete věci tak často hledat a ani je nebudete muset zbytečně oprašovat.