Ustřelené prsty a popáleniny v obličeji. Záchranáři na Silvestra řešili úrazy způsobené pyrotechnikou

OLOMOUCKÝ KRAJ – Silvestrovská noc byla tentokrát pro záchranáře v Olomouckém kraji o něco klidnější než minulý rok, zato řešili více výjezdů k úrazům, které byly způsobeny pyrotechnikou. Nejčastěji pak řešili napadení.

„Oproti loňskému silvestrovskému veselí byly letošní oslavy příchodu nového roku 2022 co do počtu výjezdů záchranné služby o něco klidnější. Nicméně oproti Silvestru 2021 jsme řešili více výjezdů k úrazům, které byly způsobené díky používání pyrotechniky a také více případů, kde došlo k napadení (zejména ve městě Olomouc a jeho blízkém okolí),“ uvedla Lucie Mikisková, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Během silvestrovské 24hodinové směny záchranáři v celém kraji vyjížděli ve 106 případech, z toho na noční směně 75krát. Na noční směně nejčastěji vyjížděla posádka z Přerova, dále pak výjezdové skupiny v krajském městě Olomouc a v Litovli. K úrazům způsobeným pyrotechnikou byli přivoláni celkem třikrát, z toho dvakrát výjezd k poranění a částečné amputaci prstů na ruce a jednou k případu, kdy pacienta zasáhl ohňostroj  do obličeje a způsobil poranění očí a  popáleniny ve tvářích.

Kromě toho byli zdravotníci potřeba u případů napadení ve spolupráci s policí, a to celkem šestkrát. K řeznému poranění nožem, sklem a podobně vyjížděli třikrát. K opilcům vyjížděli dvakrát, kdy doporučili odeslání pacientů na záchytku. „Dalších 13 výjezdů bylo ve spojitosti s jinou přidruženou diagnózou (jako úrazy, dušnost atd.) z toho pak jeden pád mladého muže z 3m výšky,“ doplnila Mikisková. K úplnosti zbývá už jen dodat, že během 24hodinové směny převáželi 7 covid pozitivních pacientů.