Vystrašení psi, opilci a dělobuch v podchodu. Takový byl Silvestr pro zlínské strážníky

ZLÍN – Závěr uplynulého roku a vítání toho nového proběhlo podle zlínských strážníků poměrně klidně. I přesto však museli řešit množství případů, kdy místní spoluobčané nedokázali vlivem alkoholu kočírovat své chování. Pomoct museli také řadě vyděšených zvířat.

Šťastnější pejsci se vrátili domů, jiní skončili v útulku

Zlíňané se na městskou policii obraceli kvůli zatoulaným psům a dalším zvířatům. „Kolem desáté pak strážníci společně s městskými hasiči pomáhali indisponované labuti v místní části Štípa, kterou však přítomnost složek IZS nakonec povzbudila natolik, že dokázala z místa svými silami vzlétnout a odlétnout. O čtvrt na jedenáct pak strážníci řešili klec s potkany, kterých se někdo zbavil tak, že je na ulici Kúty odložil k popelnici. Před třetí hodinou převezla hlídka do útulku pejska, který volně pobíhal v lokalitě Pindula, o čtvrt hodinu později pak postihl stejný osud psa v místní části Jaroslavice,“ vylíčil zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line.

Lepší konec měla událost, kdy zábavní pyrotechnika vystrašila dalšího psa v Malenovicích. Jeho majitel kontaktoval strážníky a ti vzápětí přijali oznámení o fence, která přišla na cizí zahradu. Zde si ji také majitel vyzvedl a pejska nebylo potřeba odchytit. Poslední pes, který v roce 2021 skončil v útulku, se přidal ke kolemjdoucím ve Štípě.

Chtěl do nemocnice, skončil na špatné straně řeky

Prvního podnapilého muže řešila hlídka už 31. prosince po půlnoci u vjezdové vrátnice Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. „Sem se jednadvacetiletý místní muž dostavil k ošetření, neboť se domníval, že se jedná o nemocnici. Skutečnost, že se zařízení zdravotní péče nachází na opačné straně řeky, zjevně pochopit nedokázal, přičemž svoji negativní roli jistě sehrálo 2,4 promile alkoholu v organizmu,“ uvedl Janík.

Dotyčný si stěžoval na bolest nohy, kvůli které nebyl schopen pohybu. Strážníci ho proto předali zdravotníkům, kteří ho převezli na úrazovku.

Alkohol některé zmohl ještě před setměním

K budově univerzity na Jižních Svazích vyrazila hlídka už před devátou ranní. Nacházela se tam šestasedmdesátiletá žena, která se udeřila do hlavy. „Jak bylo následně zjištěno, svoji roli sehrála ranní konzumace alkoholických nápojů, kdy se analyzátor alkoholu v dechu zastavil na hodnotě 1,9 promile. Po lékařském vyšetření strážníci dotyčnou předali do péče rodinného příslušníka,“ řekl Pavel Janík.

Stejný osud ve stejné lokalitě potkal devětapadesátiletého muže, který kolem druhé odpoledne nedokázal v důsledku opilosti použít dolní končetiny. O hodinu později narazili strážníci na nedalekém parkovišti před supermarketem ležícího podnapilého muže. Dvaašedesátiletý muž se 2,7 promile skončil na kroměřížské záchytce.

Opilci ohrožovali sebe i své okolí

Na úrazovce skončila třiašedesátiletá žena, která se kolem osmé večer povalovala na zastávce MHD na Kudlově. „Přivolaná hlídka MP Zlín ji nalezla v kleče s krvácejícím zraněním v obličeji, kdy dechová zkouška prokázala na 2,3 promile,“ doplnil Pavel Janík.

Po půl desáté pak vyjížděla hlídka do Malenovic, kde se měl nebezpečně pohybovat po vozovce podnapilý muž. „Strážníci jednačtyřicetiletého muže nalezli již na komunikaci určené pro pěší, a tak událost nakonec uzavřeli domluvou a poučením o pravidlech silničního provozu,“ vysvětlil Janík.

Kolem desáté našla jiná hlídka na autobusovém nádraží podnapilého muže, kterého se marně snažil zvednout ze země jeho kamarád. „Strážníci zjistili, že opilému čtyřiadvacetiletému muži z Vizovic koluje v organizmu 3,4 promile alkoholu, čímž se stal neslavným rekordmanem posledního dne roku 2021,“ oznámil Pavel Janík. Za pomoci hlídky se nakonec dotyčný postavil na nohy a kamarád jej na druhý pokus odvedl domů.

Přelom roku zastihl strážníky při převozu opilce na záchytku

Úplně poslední transport na kroměřížskou záchytku roku 2021 patřil sedmašedesátiletému muži ze Zlína s hodnotou přesahující 2,4 promile. Toho zradilo alkoholem znavené tělo v nebezpečné vzdálenosti od železniční trati, kde jej nalezl výpravčí z blízké stanice. „Po lékařském vyšetření tak strážníci zahájili převoz a společně s podnapilým mužem přivítali příchod nového roku ve služebním vozidle pro odvoz opilců do specializovaného zdravotnického zařízení,“ sdělil zástupce ředitele.

V časných hodinách nového roku řešily hlídky městské policie čtyřiadvacetiletého muže ze zlínského okresu, který jej nepřivítal tradičně alkoholem, ale aplikací halucinogenních látek. „Při pohybu ve čtvrti Lazy pak svedl boxerský zápas s lampou veřejného osvětlení, která však tento pokus přestála bez úhony a se stoickým klidem, načež se chtěl schovat mezi zaparkovanými vozidly, od nichž zcela logicky očekával, že jej zahřejí. Strážníci dotyčnému vysvětlili, v jaké galaxii, konkrétním místě i čase se nachází, načež muž prozřel, hlídce způsobně poděkoval a vyrazil údajně k domovu,“ vylíčil Pavel Janík.

Dělobuch otřásl podchodem na Jižních Svazích

Samostatnou kapitolu tvořili jedinci, kteří se nespokojili s běžným odpalováním zábavní pyrotechniky. „Mezi takové případy patřilo jak házení bouchacích kuliček po kolemjdoucí, tak i vhazování petard na zahrady cizích domů,“ nastínil Janík.

Kolem půlnoci se pak nebe nad krajským městem rozzářilo bezpočtem ohňostrojů, což ostatně k výročí oběhu planety kolem Slunce tak nějak patří. „Odpalování zábavní pyrotechniky mezi bytovými domy ve čtyři hodiny ráno je však nejen protiprávní, ale především spolehlivým způsobem, jak vytočit do běla všechny (ne)spící sousedy. A pomyslného vrcholu hlouposti dosáhl dosud nezjištěný jedinec, který odpálil dělobuch v podchodu na sídlišti Jižní Svahy. O jeho síle naštěstí svědčilo jen oloupané graffiti ze stěn a stropu,“ uzavřel události oslav příchodu nového roku Pavel Janík.