Dietrichsteinský palác v Brně: Objevte svět prehistorie, mineralogie a paleontologie 

Dietrichsteinský palác na brněnském Zelném trhu, to je krásná a důstojná budova, jež zaujímá významné místo v architektuře doby barokní na Moravě. Unikněte ruchu jihomoravské metropole a vstupte do muzejních prostor Dietrichsteinského paláce, který je součástí Moravského zemského muzea. Čeká vás procházka historií a prehistorií i sbírka klenotů.

Dietrichsteinský palác je pozoruhodný zvenku i uvnitř

Dietrichsteinský palác na Zelném trhu v Brně nechal postavit v letech 1614 – 1618 olomoucký biskup kardinál František Dietrichstein jako jedno z rodových sídel. Reprezentativní budova, která hostila za českého povstání roku 1620 „Zimního krále“ Friedricha Falckého a roku 1748 císařovnu Marii Terezii, je dnes hlavní výstavní budovou Moravského zemského muzea se stálými expozicemi s rozsáhlou sbírkou předmětů s mnoha vzácnostmi.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice „Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století“ v Dietrichsteinském paláci v Brně. Zdroj: Moravské zemské muzeum, Brno
Expozice „Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století“ v Dietrichsteinském paláci v Brně. Zdroj: Moravské zemské muzeum, Brno

Jaké zajímavé expozice na vás čekají?

  • Zaniklý život na Moravě vás na chvíli přenese prostřednictvím moravských zkamenělin do prehistorických dob, kdy na území dnešní Moravy proniklo hned několikrát moře, a to v období prvohor, druhohor i třetihor. Čeká vás také zajímavá moderní videoprojekce vzniku Země, dioráma a rekonstrukce pradávných živočichů a rostlin.
  • Pravěk Moravy je expozice o vývoji osídlení Moravy, a to od prvních stop člověka na moravském území až po období před vystoupením Slovanů, tj. v časovém úseku zhruba 800000 let př. n. l. do poloviny 6. st. n. l.
  • Velká Morava, to je expozice, ve které určitě nepřehlédněte klenotnici s nejznámějšími a nejkrásnějšími skvosty velkomoravského klenotnictví ze Starého Města u Uherského Hradiště, z Mikulčic a Břeclavi-Pohanska. Vedle drobných nálezů si určitě vaši pozornost zaslouží velký model hradiska v Mikulčicích, rekonstrukce klenotnické dílny ze Starého Města a z téže lokality originální dřevěné bednění studny.
  • Morava ve středověku vás nechá nahlédnout do interiéru jizby venkovského domu a interiéru zemanské tvrze. Šlechtické prostředí zde charakterizují předměty spojené s výstrojí a výzbrojí šlechtice a vybavení panských sídel.
  • Památník profesora Karla Absolona je poutavá výstava o životě a díle Karla Absolona (1877 – 1960), významného archeologa, geografa a speleologa, dlouholetého pracovníka Moravského zemského muzea a profesora Karlovy univerzity v Praze. V podobě historického „metamuzea“ vám expozice přiblíží hlavní oblasti Absolonovy vědecké činnosti a objevy, ale také vám dá nahlédnout do jeho osobního života.
  • Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století je nová stálá expozice Moravského zemského muzea, která mapuje novodobé dějiny. Expozice obsahuje množství interaktivních prvků, včetně promítání dobových filmových záběrů. Každou tematickou část doplňují dotykové obrazovky s podrobnými informacemi o dílčích aspektech sledovaného období.
    Svět nerostů aneb bohatství nerostné přírody Moravy a Slezska. V této části je umístěn trezor s drahými kameny a v následujícím prostoru ukázky praktického využití nerostných surovin z naší oblasti.

Turistické informace

Otevírací doba

pondělí, úterý: zavřeno
středa, pátek: 9:00 – 17:00
čtvrtek: 9:00 – 19:00
sobota: 10:00 – 17:00
neděle: 13:00 – 17:00

Vstupné na celý objekt: plné 220 Kč, zvýhodněné 110 Kč, rodinné 450 Kč

Téměř všechny výstavní prostory Dietrichsteinského paláce Moravského zemského muzea jsou bezbariérové, včetně toalety.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Brno – město
Město: Brno

Kontaktní informace

Moravské zemské muzeum
Dietrichsteinský palác
Zelný trh 8
659 37 Brno
tel: +420 533 435 220
e-mail: mzm@mzm.cz
www.mzm.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se s námi do brněnského podzemí, kde svůj věčný spánek sní bratři kapucíni a jejich dobrodinci. Místem jejich odpočinku je Kapucínská hrobka v Brně, pod kapucínským kostelem Nalezení svatého Kříže. Poznejte pohřbené příběhy i hrobku, jež je neobvyklým dokladem dějin kapucínského řádu i místem s bohatou historií.