Odchod závodní legendy, Karla Lopraise, oplakávají v kopřivnickém Tatra Trucks

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Kopřivnickou akciovou společnost Tatra Trucks zpráva o odchodu automobilového závodníka Karla Lopraise zarmoutila. Management společnosti po jeho smrti s vděkem vyzdvihuje, že Loprais s vozy Tatra spojil celý svůj život.

„Odešla česká motoristická legenda, vyslovuje upřímnou soustrast rodině a pozůstalým,“ uvádí Tatra Trucks na svém webu. O Lopraisovi zde zároveň hovoří jako o skvělém závodníkovi, který se zapsal nesmazatelným způsobem do dějin světového motorsportu i do dějin automobilky Tatra.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. 

Právě Lopraisovy excelentní výkony v extrémních podmínkách Rallye Dakar proslavily Tatru v celém světě a udělaly z ní jednu z nejsilnějších českých značek.

„Tatra na Karla Lopraise nikdy nezapomene. Zavazujeme se, že budeme pečovat o jeho sportovní odkaz, který je nedílnou součástí tatrovácké tradice,“ dali po Lopraisově smrti slib veřejnosti majitelé Tatra Trucks.

Karel Loprais ( 4. března 1949 – 30. prosince 2021)

Karel Loprais vyhrál se svými posádkami hned šestkrát Rallye Dakar. Jedenáctkrát se také umístil na dalších stupních vítězů. V roce 2000 byl vyhlášen jedním ze dvou největších českých závodníků 20. století.

Jeho jméno bylo vždy spojováno se značkou Tatra, kde od 18 let pracoval nejdříve jako mechanik a později jako zkušební šofér. Právě díky jeho řidičským zkušenostem se v roce 1986 stal členem posádky Tatry na Rallye Dakar. Tenkrát ale posádka, kvůli technickým problémům závod nedokončila.

Karel Loprais zemřel 30. prosince 2021 ve věku 72 let. Poslední rozloučení s ním je plánováno na 22. ledna v 11.00 hodin na městském hřbitově v jeho domovském Frenštátě pod Radhoštěm.