Dopravní stavby v kraji v roce 2022: řidiči musí kvůli nim počítat s omezením

BRNO, JIHOMORAVSKÝ KRAJ – S mnoha dopravními omezeními budou muset také letos počítat řidiči na komunikacích v kraji. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jihomoravského kraje získalo na rok 2022 tolik dotací, že bude moci otevřít více dopravních staveb.

Do roku 2024 potrvá v Brně stavba dvou úseků Velkého městského okruhu (VMO). Ke konci roku by měl být hotový tramvajový tunel podél Žabovřeské ulice a na Tomkově náměstí začne výstavba dlouhé estakády. Letos se upraví ještě další část okruhu podél výstaviště a koupaliště Riviéra v Bauerově ulici. Silničáři tam ve spolupráci s městem kvůli výstavbě víceúčelové haly opraví silnici, zruší přechody pro chodce a nahradí je bezpečnějšími nadchody. „Pracovat se v Brně má i na Hradecké a Sportovní ulici a začít má taky tříletá oprava mostu v ulici Otakara Ševčíka přes Ostravskou ulici, protože jeho konstrukce je ve velmi špatném stavu. Do léta má být hotový podjezd podél řeky Svitavy pod Hladíkovou ulicí, což ocení především cyklisté,“ vyjmenovalo Ředitelství silnic a dálnic Jihomoravského kraje na svém webu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Krajská správa silnic začne s výstavbou obchvatu Čebína na Tišnovsku, což je dlouho očekávaná stavba, kterou zdržely spory stavebních firem u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podobný spor posunul i zahájení rekonstrukce silnice číslo 53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Tam práce taky začnou letos. ŘSD do několika let celou silnici mezi Znojmem a Pohořelicemi opraví tak, aby byla bezpečnější. Opravovat se bude část dálnice D52, silničáři dokončí sjezd z D46 u Drysic a pokračovat budou opravou sjezdu z D1 a D46 u Vyškova. Opraví i úsek dálnice podél vyškovského letiště. Na D1 u Brna v nejvytíženějším úseku mezi sjezdy na D2 a na D52 začne postupné rozšiřování dálnice na šest pruhů.

V plánu má ŘSD taky rekonstrukci mostu v Nížkovicích na silnici 54 ze Slavkova u Brna do Kyjova a stavbu odbočovacího pruhu na silnici 43 ve Svitávce U Labutě. U Břeclavi začne archeologický a pyrotechnický průzkum pod plánovou stavbou jižního obchvatu města. V únoru bude zahájena i přestavba nebezpečné Pánovské křižovatky silnic I/55 a II/432 u Hodonína v okružní křižovatku. Modernizace křižovatky přinese zvýšení bezpečnosti. Nová okružní křižovatka nahradí stávající průsečnou křižovatku, která je z hlediska bezpečnosti nevyhovující.