Architekty čeká navrhování nového parku v Černovické pískovně, obyvatelé si přejí zachování divoké přírody

BRNO – Brno brzy vyhlásí soutěž o novou podobu parku v Černovické pískovně. Architekty čeká nelehký úkol, musí zde zakomponovat divokou přírodu, udržet vzácné ptáky, ale zároveň zpřístupnit nevyužívaný prostor lidem.

V loňském květnu souhlasili brněnští radní s vypsáním urbanisticko-krajinářské soutěže na podobu parku, Kancelář architekta města Brna poté zpracovala podmínky pro její zahájení. Samotná soutěž bude zahájena 7. ledna a výběr připadne na květen letošního roku.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Nevšední lokalita bude po svém otevření zajímavým cílem procházek i výletů. Má ovšem minimálně dvě specifika. Vzhledem k tomu, že se jedná o území, kde aktivně probíhá těžba a bude v určité míře probíhat i nadále, bude jeho přeměna na park probíhat kontinuálně,“ řekl 1. náměstek primátorky Petr Hladík. Je nutné vzít v úvahu ochranu přírody, jelikož se zde nachází přes 40 druhů chráněných ptáků a místní biotopy lákají další k hnízdění. Vyskytují se zde například vlhy pestré nebo břehule říční.

K podobě nového parku se vyslovili i obyvatelé Brna a jsou za jedno s městem. Přejí si zde zachování divoké přírody, preferují pěší a cyklistické stezky mezi jednotlivými městskými částmi, sportovní zázemí, naučnou stezku, dětská hřiště nebo vodní plochy. Do ankety se zapojilo 600 respondentů.