Další slučování středočeských škol má jít do diskuse na přelomu ledna a února!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Dá se očekávat, že postupně bude v kraji přibývat studentů a učňů, kteří studium či obor dokončí na jiné škole, než na kterou nastoupili. Mnozí budou muset i dál dojíždět. Optimalizaci sítě středních škol bude totiž pokračovat.

„Některé školy už jsme museli slučovat,“ uvedla středočeská hejtmanka Petra Pecková. „Byl to nevyhnutelný krok, protože ve třídách bylo šest nebo osm studentů a neměli zajištěnu výuku kvalifikovanými pedagogy. Je možné, že některé střední školy ještě slučovat budeme, některé školy mohou měnit svou strukturu a oborové zaměření, aby odpovídalo 21. století.“ Změny se však podle středočeské hejtmanky budou týkat jednotek škol, nepůjde o desítky.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Konkrétní návrhy změn připravuje odborná komise, která má své doporučení na přelomu ledna a února předložit k diskusi. Potom je budou schvalovat orgány kraje, které pak svůj návrh předloží ke schválení středočeským zastupitelům.

Vedení kraje se již dříve shodlo, že sloučení některých škol bude výhodnější nejen ekonomicky, ale i pro zvýšení kvality výuky. Kraj jako zřizovatel samozřejmě ocení snížení nákladů nejen na údržbu budov, ale i na provoz, když místo více ředitelství či ekonomických oddělení nahradí jedno. Školy však budou moci sdílet i pedagogy, lépe se využije aprobace pedagogů, kteří dnes často učí i předměty, pro které nemají vzdělání. Školy získají například i speciální pedagogy či psychology, odbornosti, které se dnes mnohým z nich nedaří zajistit. „Je to směřování k větší efektivitě, kterému se nevyhneme,“ uvedl krajský radní pro školství.

Základní myšlenkou optimalizace sítě škol je soustředit vzdělávání do historicky daných center regionu dříve okresních měst. Tě nejlépe odpovídá jak spádovost, tak i nabídka veřejné dopravy. Praha-východ i Praha-západ sice podobné centrum s odpovídajícím počtem obyvatel nemají, ale zase jde o regiony s úzkou vazbu na Prahu.