Rodí se Elišky, Julinky, Kubíci i Štěpánci

PROSTĚJOV – Eliška, Julie, Viktorie, Jakub, Dominik či Štěpán. To jsou nejčastější jména některých ze 740 dětí, které přišly v loňském roce na svět v Nemocnici AGEL Prostějov. Hned pětkrát přitom zdravotníci pomáhali na svět dvojčatům. Roku 2021 v celkovém součtu kralovaly holčičky, prvním dítětem roku 2022 byl ale chlapec.

V roce 2021 v prostějovské nemocnici přicházely na svět častěji holčičky, kterých se narodilo 387. Oproti tomu chlapců bylo pouze 353. Celkem zdravotníci přivedli na svět 740 dětí a hned pětkrát se zde narodila dvojčátka. Nejplodnějším měsícem byl přitom únor, během kterého se narodilo 75 dětí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Zpravodajství o nákaze koronavirem přinášíme ve speciálu Koronavirus on-line

Nejmenší miminko narozené v roce 2021 v prostějovské porodnici vážilo pouhých 1440 gramů, největší pak mělo rovných 5 kilo. V roce 2021 v Nemocnici AGEL Prostějov hned dvakrát rodily také covid-pozitivní rodičky.

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla přitom i v minulém roce ta tradiční, česká. „Mezi holčičími jmény vítězila Eliška, Julie, Viktorie, Natálie nebo Sofie, mezi jmény chlapců zase Jakub, Dominik, Štěpán, Filip nebo Matyáš,“ prozradila Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2021 maminky v prostějovské porodnici vybraly pro děti i jména Emmet, Mirai, Nino, Zackary, Madlen, Tara, Timea či Shanaya.

V průběhu uplynulého roku nemocnice zavedla také několik novinek, mezi které patří například facebookové stránky oddělení. „Je to moderní interaktivní prostor, kde se nás mohou maminky na cokoliv zeptat, dozví se vše potřebné, ale i zajímavé, co se u nás na oddělení děje,“ přibližuje novinku vrchní sestra s tím, že na dotazy maminek odpovídají kvalifikované porodní asistentky a lékaři, takže informace zde získané jsou skutečně odborné a správné.

Další novinkou roku 2021 pak bylo zahájení využívání nahřívacích polštářků k úlevě od bolesti v první době porodní. „Je to relaxační metoda ke zklidnění bolesti v začátcích porodu, a využíváme ji i po porodu při bolestivém zavinování dělohy. Naše zkušenost je jednoznačně dobrá a ohlasy maminek jsou ryze pozitivní,“ uzavírá Tisoňová.