Vitamín C. Zdatný bojovník proti infekci. Může ovšem nejen pomáhat, ale i škodit

Běžná sezónní nachlazení, chřipky a jako bonus vesele mutující Covid – to je charakteristika současného zimního období. Není tedy divu, že naše kroky míří preventivně do lékáren, kde žádáme vitamín C. Jeho prodeje se ostatně dostaly do vysokých obrátek již na podzim. Céčko totiž významně posiluje naši imunitu a nejen to. Pomáhá k lepšímu hojení ran, zlepšuje vstřebávání železa z potravy, pomáhá chránit před určitými typy nádorových onemocnění a dokonce snižuje zvýšený krevní tlak a riziko výskytu očního zeleného zákalu. Všeho ovšem s mírou, a to platí i pro užívání tohoto vitamínu. Kolik se ho vyplatí konzumovat a kdy je ho již příliš? Může nám jeho přebytek škodit?

Tělo si céčko nevyrobí

Vitamín C je vitamín rozpustný ve vodě. Je pro tělo esenciální látkou, tedy látkou zcela zásadní. Naše tělo si ho však neumí vyrobit, proto je nutný jeho dostatečný příjem. Nedělejme si však iluze, že ho máme v potravě vždy dostatek. Jeho zvýšenou potřebu, kterou zpravidla potravou nepokryjeme, máme zejména v období stresu, zvýšené fyzické či psychické zátěže, při nemoci nebo rekonvalescenci a v situacích, kdy se náš imunitní systém musí bránit velkému výskytu infekce v okolí, což je typicky současné zimní období. Větší potřebu mají také kuřáci. Tehdy je vhodné sáhnout po jeho suplementech, tedy umělých zdrojích, nejčastěji v podobě tablet.

Kolik ho potřebujeme

Běžně doporučovaná denní dávka v EU činí 60 mg, u dětí je přibližně poloviční. Jak to však bývá, názory se různí. Někteří odborníci doporučují dávky vyšší, 90 až 250 mg denně. V exponovaných obdobích tedy zvýšeným příjmem céčka chybu neuděláme. Často se však ládujeme dlouhodobě „tisícovkami“, v dobré víře, že děláme pro své zdraví to nejlepší. Tělo v jednorázové dávce není obecně schopno plně využít více než 250 mg. Pokud požijeme vyšší dávku, pak je dobré dbát na to, aby se jednalo o přípravek s postupným uvolňováním. Zmíněných 1 000 mg za den (někteří odborníci připouštějí dávky až do 2 000 mg) s postupným uvolňováním má smysl zejména při potřebě řešit akutní problém (nachlazení, nemoc nebo když cítíme, že se o nás „něco leze“.

Co když to s jeho konzumací přeženeme?

Začněme dobrou zprávou. Přebytek céčka nás na životě přímo neohrozí. Tělo ho totiž vyloučí močí. Nicméně jeho nadbytek může způsobovat nepříjemné problémy: průjem, nevolnost, křeče v břiše, zvracení, pálení žáhy, bolesti hlavy či dokonce nespavost (proto se nedoporučuje brát jej před spaním). Opatrnost je potřeba u lidí užívajících léky proti srážení krve (např. warfarin). Dlouhodobé nadužívání může také přispět ke tvorbě ledvinových kamenů. Citliví jedinci zaznamenají problémy zpravidla dříve než ostatní.

Může vás zajímat:

Jak (ne)užívat vitamín D. Nejčastější chyby, díky kterým vitamín neúčinkuje