Záchranáři v Moravskoslezském kraji vyjížděli na Silvestra k téměř 500 pacientů

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Opravdu velké množství výjezdů absolvovali krajští záchranáři během posledního dne roku 2021 a po půlnoci na 1. ledna 2022. Opět tak pokořili denní průměr výjezdů. U poloviny případů měli pacienti v krvi alkohol.

„Od rána 31. prosince do šesté hodiny ranní 1. ledna 2022 vyjížděly posádky záchranářů celkem ke 430 případům. Je to o stovku událostí více, než je dlouhodobý denní průměr v Moravskoslezském kraji,“ potvrdil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. 

Ošetření potřebovalo 109 zraněných. „Více než polovina lidí se zranila při pádu na ledu a sněhu, a to především v horských oblastech Beskyd, či Jeseníků,“ pokračuje Humpl.

Mezi další zranění patří pády ze schodů, při tanci, ale také údery lahví, popelníkem, nebo řezná poranění od skla. Zhruba polovina úrazů se přitom přihodila lidem pod vlivem alkoholu.

Dvaadvacet pacientů bylo napadeno při pouličních a domácích šarvátkách, čtrnáct osob muselo být ošetřeno kvůli intoxikaci alkoholem, nebo jinou psychotropní látkou.

Zranění pyrotechnikou, které si vyžádalo výjezd záchranářů, se stalo během posledního Silvestra jen dvěma lidem. Jednalo se o středně těžké zranění obličeje a horní končetiny.

Od samotné silvestrovské půlnoci do rána 1. ledna vyjely posádky ke 106 osobám. Podle záchranářů je toto číslo o 15 výjezdů vyšší, než ve stejném období loni.