Agresory nebudeme v Kladně tolerovat! Ohánění se rasismem nikomu nepomůže, přislíbil primátor

KLADNO – Nový rok začal v Kladně mimořádným zasedáním Rady města. Důvodem bylo zcela bezprecedentní chování romských nájemníků městského bytu a jejich hostů při novoročních oslavách. Agrese, vulgarismy, kopání do dveří ostatních nájemníků, vyhrožování, a nakonec brutální napadení přivolaných strážníků. Radní jednohlasně podpořili návrh primátora na okamžité ukončení nájemního vztahu, který byl v roce 2019 uzavřen s jedním z agresorů.

Městský byt není lepší ubytovna

„Absolutně odmítáme s kolegy takové excesy tolerovat. Proto jsme rozhodli o okamžitém ukončení nájmu, dle zákona je v tomto případě tříměsíční výpovědní lhůta. Tento nájemník se nadále nemá šanci o městský byt ucházet. Městské byty nebudou vyšším levelem ubytoven, městský byt by měl být privilegiem pro ty, kteří si budou bydlení vážit a dokážou to svým chováním, prací a soužitím s ostatními Kladeňáky,“ zdůvodnil rozhodnutí radních kladenský primátor Milan Volf.

I oslavy příchodu Nového roku musí mít své hranice. Obtěžovat sousedy až do ranních hodin je čiré sobectví. Neutuchající hluk nevydrželi nájemníci bytového domu Meta v Kročehlavech, kteří si nad ránem přivolali na pomoc Policii České republiky. Hlídka policistů sice slavící rodinu upozornila na přestupkové chování, její intervence však měla opačný efekt, než nájemníci očekávali. Místo zklidnění se účastníci domácí párty po odchodu policistů rozhodli nájemníky zastrašit, kopali jim do dveří, uráželi je nejhrubšími výrazy a avizovali odplatu.

Vyhrožování znásilněním a zbitím

„Vyhrožovat sousedům znásilněním a zbitím je naprosto nepřijatelné chování. Zde je nulová tolerance skutečně na místě,“ uvedl kladenský primátor Volf. Žádost o pomoc vystrašení sousedé podruhé směrovali na Městskou policii Kladno. Po příjezdu dvoučlenné hlídky vyšel z bytu nájemce bytu L.B., který sice uznal rušení nočního klidu, avizoval ovšem, že oslavu v žádném případě ani v půl páté ráno nemíní ukončit. Strážníky vyzval, aby mu vystavili vysokou pokutu, čímž si jako chtěl předplatit své chování a chování svých hostů a mohl slavit dál.

Takové řešení bylo pro strážníky nepřijatelné a panu L.B. vysvětlovali, že oslavu v bytě musí ukončit. V době diskuse s L.B. se z bytu začal ozývat hluk rvačky a vyšel zbitý starší muž, který ale své napadení nechtěl se strážníky řešit, že se jedná o rodinné problémy. Po něm vyšel z bytu agresivní mladší muž M.T. a několik žen a chování pana L.B. se náhle rapidně změnilo.

Napadení strážnici volali o posilu

Dotyční Romové začali zásah strážníků natáčet a obviňovat je z rasismu. Strážníci vyzvali M.T. k prokázání totožnosti kvůli napadení zbitého muže. Reakcí byly další vulgární nadávky. M.T. se poté rozeběhl proti strážníkům, kteří na něj a na L.B. použili slzotvorný prostředek. Situace se zásahem uklidnila jen na několik minut, jakmile se oba muži probrali, opět společně agresivně zaútočili na strážníky. Těm se po nevyrovnaném boji podařilo dostat do výtahu a přivolat posily, neboť jednomu ze strážníků byla agresory odebrána služební zbraň.

„Na místo byly vyslány tři adekvátně vyzbrojené hlídky, které provedly profesionální zásah, zajistily odebranou zbraň a situaci společně s prvosledovou hlídkou PČR zklidnily. Jeden z napadených strážníků musel být ošetřen a je v pracovní neschopnosti. Věc jsme předali PČR k dalším právním úkonům,“ ocenil zásah svých strážníků ředitel kladenské městské policie Michal Strieborný.

To tu ještě nebylo!

Rada města na svém pondělním mimořádném zasedání schválila na návrh ředitele MP Kladno koupi nových bezpečnostních pouzder s více pojistkami, aby v budoucnu nemohlo k odebrání služební zbraně strážníka dojít. „Musím říct, že toto je opravdu prvně v historii, kdy jsme byli nuceni takový případ řešit a jsem velmi rád, že je v čele MP konečně někdo, kdo se nebojí zasáhnout a je skutečným odborníkem. Pan Strieborný mě o své odbornosti přesvědčil již ukončením dlouhodobého nepořádku v Průchově ulici, kdy se za původního vedení MP nedařilo problém vyřešit. Křesla, sedačka a okupování veřejného prostoru nepřizpůsobivými je dnes už minulostí. Vyhrožování a ohánění se rasismem nikomu nepomůže. Problémoví občané by si měli zvyknout, že stejně razantně budeme postupovat i nadále,“ přislíbil Milan Volf.

Zdroj: MÚ Kladno