Lidé nás doslova zachránili, hodnotí zlínská zoo mimořádný rok 2021

ZLÍN – Uplynulý rok byl pro zlínskou zoo plný výjimečných událostí. Covidová opatření sice přinesla ekonomické problémy, na druhé straně ale také obrovskou podporu návštěvníků a narození prvního českého slůněte. Budoucnost tu vidí optimisticky, už nyní plánují spoustu zajímavých novinek.

Branami zahrady prošlo loni téměř 624 tisíc návštěvníků. Kdyby nebyla první tři měsíce roku uzavřena, pravděpodobně by přepsala historické tabulky návštěvnosti. „Lidé nás doslova zachránili. Sponzorské dary, nákupy vstupenek a zboží v e-shopu, sbírka pro Zoo Zlín, to vše lámalo rekordy. Během krátkého období nám zaslali neuvěřitelných 17 milionů korun, v průběhu celého roku nás podpořili svou návštěvou. Solidarita návštěvníků byla a zůstává jedinečná, všem za jejich pomoc moc děkuji,“ ocenil ředitel zoo Roman Horský.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Po chovatelské stránce se do historie navždy zapsal 6. červen. Právě v tento den samice slona afrického Kali porodila zdravé a vitální mládě, první africké slůně v České republice. „Za tímto obrovským chovatelským úspěchem stojí sedm let práce a velké nasazení týmu zlínských zoologů a chovatelů a odborníků z Německa, Nizozemí a Francie. I když jsme v roce 2021 dosáhli řady dalších významných chovatelských počinů, jako například odchov mravenečníka velkého, ar hyacintových, vlhovců zelených, hadilovů písařů a čtyř druhů supů, slůně považuji za náš největší chovatelský úspěch v celé historii,“ vyzdvihnul ředitel Horský.

Foto: archiv Zoo Zlín

Chystá se řada překvapení a novinek

Už v květnu se návštěvníci mohou těšit na otevření expozice zvané Jaguar Trek. „Jaguáři se do zoo znovu vrátí po téměř 25 letech. Kromě jaguárů zde představíme i americké druhy ptáků, lidé se mohou těšit například na kondory andské. Zcela jsme změnili návštěvní trasu, zmizelo obávané prudké stoupání, cesta ve svahu pod tropickou halou se nyní klikatí v serpentýnách. Nová trasa umožní i průjezd vláčku. Otevření Jaguar Treku navíc spojíme s oslavou dokončení generální opravy střechy zámku Lešná, která probíhala od jara 2019 do podzimu 2021,“ popisuje Horský.

Ještě v dubnu otevře zoo vzdělávací a chovné centrum pro supy. „Vzniká v africké oblasti a chceme zde ukázat, jak důležitým článkem jsou supi ve volné přírodě, a to samozřejmě ve vazbě i na další zvířata. V první etapě představíme expozice damanů, želv a afrických ptáků. Druhou etapu, zařízení pro chov supů, rozběhneme letos na podzim,“ přiblížil Roman Horský.

Velmi zásadní událostí, kterou ocení především trojice slonic s nyní půlročním slůnětem, bude dokončení I. etapy Karibuni, konkrétně chovného zařízení pro slony s vnitřním ustájením a dalším sloním výběhem. „V závěru roku 2022 nás proto čeká stěhování slonů do nového pavilonu. A také bude docela náročné najít nový druh, pro který upravíme stávající pavilon slonů včetně přilehlého výběhu,“ upřesnil Roman Horský.

Rozeběhne se další etapa Karibuni, opravovat se bude v asijské voliéře a u medvědů

Na podzim zoo rozběhne dvě významné opravy expozic, a to asijské průchozí voliéry a výběhu medvědů pyskatých. „Medvědům zvýšíme jejich komfort a ve spodní části výběhu pro ně připravíme další prostor, kde se budou moci schovávat a odpočívat. Zároveň však díky různým průhledům je uvidí i návštěvníci,“ nastínil ředitel Horský.

Letos odstartuje také další pokračování projektu Karibuni. „Pustíme se do druhé etapy, na to se opravdu těším. Nejméně rok nám zabere příprava projektové dokumentace. Ta bude zahrnovat nejen expozice velkých afrických savců, například žiraf, buvolů nebo nosorožců, ale také prostornou restauraci a dva africké kempy, což bude pro nás zcela nová výzva,“ těší se ředitel Roman Horský.