V novoměstské porodnici vloni dominovali Tomášové a Elišky. Letos přišla první na svět Viktorka

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ – V roce 2021 se v novoměstské porodnici narodilo 779 miminek, devětkrát to byla dvojčátka. Prvním letošním miminkem je Viktorie Federselová, která vykoukla na svět 1. ledna v 19.45 hodin.

Prvnímu letošnímu miminku a jeho mamince přišla poblahopřát ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě Věra Palečková. A přidal se i primář gynekologicko-porodnického oddělení Tomáš Müller. „Ať se vám daří, ať jste zdraví a ať vám malá dělá jenom radost,“ řekl mamince.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Malá Viktorka si domů za sestřičkou veze dárky a kytičku. „Termín porodu jsem měla 29. prosince. Ale i první dcera se narodila po termínu, tak jsem tak trochu čekala, že by to mohlo vyjít,“ usmála se maminka novorozené holčičky Kateřina Kůřilová.

Vloni přišlo v novoměstské nemocnici na svět 405 chlapců a 374 holčiček. Nejvíce dětí se narodilo v květnu (75), naopak nejméně v únoru (52). Největší z narozených dětí vážilo 4 900 gramů, to nejmenší pouhých 940 gramů. Nejvíce dětí bylo prvorozených, na svět jich v novoměstské porodnici přišlo celkem 326. Na jedno z narozených dětí už doma čekalo osm sourozenců a na dvě šest.

Mezi chlapeckými jmény se nejčastěji objevoval Tomáš, těch se v novoměstské porodnici narodilo dvaadvacet. Za ním následovali Tobiáš (19) a Jakub (16). Holčičkám dávali rodiče nejčastěji jméno Eliška, ve statistice se objevuje celkem čtrnáctkrát. Za ní se drží Natálie (13) a o třetí místo se dělí Anděla s Annou (12).

Mezi jmény narozených dětí se ale objevují i ta netradiční. Na svět v novoměstské nemocnici tak přišli například Francesco, Timothy, Timoteus, Meda, Kayla nebo Maribel.