Chodník Masarykových, to je procházka okolím Bystřice pod Hostýnem

Vydejte se s námi na zimní toulku krajinou, kterou měl rád i T. G. Masaryk. Zavedeme vás na úpatí Hostýnských vrchů, do města Bystřice pod Hostýnem a obce Chvalčov na Kroměřížsku. Naučná stezka Chodník Masarykových je lákavou vycházkou i v zimě. Užijte si pohodovou procházku zasněženou krajinou v rekreační oblasti Podhostýnského regionu. 

Chodník Masarykových, to je naučná stezka Podhostýnska

Profesor Masaryk i se svou rodinou rád pobýval v Bystřici pod Hostýnem a Chvalčově a strávil v okolí bájného Hostýna řadu měsíců. Vydejte se po stopách rodiny prvního československého prezidenta naučnou stezkou nazvanou Chodník Masarykových. Trasa vede z Bystřice pod Hostýnem, pokračuje do parku Zahájené, podél říčky Bystřičky a nového Masarykova háje, k Lesní tělocvičně a domu č. 401 ve Chvalčově.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Cesta zamíří do kopců směrem ke Kozinci a dále se vrací do obce k Jaroslavově studánce a končí nad Švajgrovkou. Trasa Chodníku Masarykových je dlouhá 9 km, je označena modrými kolečky a na osmi informačních tabulí se seznámíte s historií, zajímavostmi, faunou a flórou zdejšího kraje.

Studánka u Chvalčova. Foto: Kroměřížsko, sdružení pro cestovní ruch. Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy
Studánka u Chvalčova. Foto: Kroměřížsko, sdružení pro cestovní ruch. Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy

Chodník Masarykových, kratší stezka, když počasí nepřeje

S ohledem na sněhovou pokrývku a schůdnost pro zimní vycházku můžete zvolit zkrácenou, necelých 6 km dlouhou trasu, která, zjednodušeně řečeno, sleduje tok Bystřičky a vyhýbá se zledovatělým stezkám a zasněženým loukám Kozince i stoupání ke Švajgrovce.

Kudy vede cesta? Vyrazíte z centra Bystřice pod Hostýnem od zdejšího zámku (resp. z parkoviště u kostela sv. Jiljí) a vydáte se ulicí Kamenec proti proudu Bystřičky do městského parku Zahájené. Parkem projdete podle značení naučné stezky (modré kolečko) až k fotbalovému hřišti. Zde naučnou stezku opustíte a budete pokračovat po žlutě značené turistické trase až ke kapli v ulici Dědina, za kterou odbočíte do ulice Pod Dubinou. To jste už ocitli zpět na trase naučné stezky, která vás zavede na okraj obce Chvalčov. Zde vstoupíte do lesa a podél toku Bystřičky souběžně se žlutým turistickým značením zamíříte k rozcestí U revíru. Tady jste v cíli výletu, v nohách máte 5,5 km a můžete se rozhodnout k návratu pěšky, nebo autobusem – zastávka je nedaleko.

Výlet je veden pro dobře schůdných cestách, zvládnete jej i s většími dětmi. Pro případné pokračování k chatě Švajgrovka se připravte na asi 1,5 km stoupání. Pozn: pro aktuálně omezenou schůdnost se nedoporučuje výstup z rozcestí U revíru na Hostýn!

Trasa výletu v mapě: naučná stezka Chodník Masarykových

Městský park v Bystřici pod Hostýnem. Foto: Kroměřížsko, sdružení pro cestovní ruch. Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy
Městský park v Bystřici pod Hostýnem. Foto: Kroměřížsko, sdružení pro cestovní ruch. Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy

Místo výletu

Kraj: Zlínský
Okres: Kroměříž
Město: Bystřice pod Hostýnem

Kontaktní informace

Městské informační centrum Bystřice pod Hostýnem
Pod Platany 2
768 61 Bystřice pod Hostýnem
telefon: +420 573 501 901
e-mail: info@mubph.cz
www.bystriceph.cz

Tip na fajn výlet

Hostýnské vrchy, to je půvabná krajina s rozlehlými lesy, kvetoucími loukami a roztroušenými valašskými chalupami. Vydejte se na nejvyšší horu, Kelčský Javorník (865 m), se stejnojmennou krásnou rozhlednou. Nenechte si ujít dechberoucí vyhlídku na celé Hostýnské vrchy po celý rok.